DVD Gata – O nama

Nastavljajući dugu tradiciju hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva i u Gatima je u svibnju 1984. godine osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Gata.

Piše: Ivan Kovo

 

 

Za prvog predsjednika izabran je Dalibor Jerić, tajnika Filip Praničević, te zapovjednika Ivan Kuvačić.

Trenutno predsjedništvo čine slijedeći članovi: predsjednik Ivan Kuvačić, tajnik Marijo Kuvačić, zapovjednik Ivica Borovac, dozapovjednik Pavle Kuvačić, te članovi predsjedništva Dragomir Čović, Ivan Kovo i Mario Fistanić.

 

                                                       zapovjednik Ivica Borovac

 

Prve prostorije DVD-a su se nalazile u baraci u Gomili, a dio vozila je bio smješten u Zadružnom domu. 1989. godine su dovršene nove prostorije DVD-a , a izgrađene su u sklopu Zadružnog doma. Te prostorije su najvećim dijelom izgrađene dobrovoljnim radom, a materijal je osigurao vatrogasni savez.

 

 

Prva vozila su dobivena donacijom DVD-a Omiš koji su donirali 2 vozila: “Fiću” i IMV-a .Tijekom godina vozni park se mijenjao, ali ni približno dovoljno brzo, tako da je trenutni vozni park u prosjeku stariji od 20 godina. DVD Gata raspolaže sa slijedećim vozilima:

  • zapovjedno vozilo Lada Niva
  • Cisterna Tam 130 zapremnine 5000 l vode
  • navalno vozilo Tam 130 zapremnine 2400 l vode i 400 l pjenila
  • šumsko vozilo Tam 640 zapremnine 500 l vode s visokotlačnom pumpom Tamanini
  • šumsko vozilo Tam 640 zapremnine 500 l vode te 20 kg pjenila s visokotlačnom pumpom

 

 

 

 

 

 

U brojnim vatrogasnim i drugim intervencijama spašeni su mnogi životi i imovina neprocjenjive važnosti. Društvo je dalo velik doprinos u unapređenju zaštite od požara, te sudjelovalo je u svim akcijama čišćenja i uređivanja okoliša.

 

 

U Društvu trenutno djeluje 40-ak operativnih članova, pretežno mlađih ljudi. U Društvu se posebna pažnja vodi pri osposobljavanju ljudi, te o stalnom učlanjivanju novih članova.  I ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se jave u naš vatrogsni dom i pristupe ovoj plemenitoj djelatnosti.