Obilježen blagdan Gospe od Sniga

Blagdan Gospe od Sniga u našoj župi slavi veliki broj vjernika iz starih Čišala i Gata. Crkva gospe od Sniga smještena je u podnožju Mosora, odnosno neposredno iznad starog sela i lijepog zelenog polja kroz koje se nazire novo naselje starih Čišala s crkvom svetog Petra negdje u sredini koja čini se kao da ga spaja.

Isto tako zamjeti se dobrim dijelom pusto i neobrađeno polje koje je slika vremena u kojem živimo, a vidljiva je i u većem dijelu ovih naših pitomih i ponosnih Poljica. Pogledom također dosežemo do dijela naših Gata i morskog proplanka koje se nadzire iznad vrata Omiša. Sve ovo čovjeku ovog kraja daje reklo bi se neku neopisivu snagu, a uz susret s Gospom od Sniga daje mu još bitniji smiraj i snagu duše. Vrijeme je „takvo kakvo je“ reče don Vlade, ali upravo ovog dana sjetimo se borbe za opstanak, težine rata i stradanja koji je pratio hrvatske branitelje i stanovnike ovog kraja u borbi za opstojnost kroz povijest, pa će nam biti lakše.

 

Molimo za sve one koji su na „vrhu“,odnosno koji služe i upravljaju s ovim narodom da vrednuju temeljnu zadaću poštenog i savjesnog služenja na dobrobit cijele naše zajednice i hrvatskog naroda. Složit ćemo se s don Vladom jer dan pobjede, hrvatskih branitelja i domovinske zahvalnosti trebao bi biti svaki dan življenja istinskog pravog domoljuba, čovjeka i poljičanina.

 

Gledajući emisiju sjećanja na dane Oluje koja je na kraju ispunila moj dan blagdana Gospe od Sniga, pobjede i domovinske zahvalnosti, vraćam se opet na neobrađeno polje usporedbom: Zar po zagovoru Gospe od Sniga polje i ovo naše društvo ne bi trebalo obraditi i očistiti od korova i učiniti ga poljem gdje će se stidno nadzirati kukolj u žitu, u odnosu na polje žita u kukolju. Stoga krenimo od sebe, oslobodimo se isključive čežnje za materijalnim vrijednostima, potrošačke sklonosti u prazno, ne prepustimo se već se borimo protiv sotone, te učenjem, molitvom i radom izgrađujmo sebe i širu zajednicu. Složit ćete se blagoslov dolazi na kraju.

Nakon legende o Gospi Snježnoj slikom Vas vodimo u podnožje našeg Mosora: Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći.

 

I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Snježna Gospa. Na našoj obali ima nekoliko crkvica posvećenih Gospi Snježnoj ili kako neki kažu Gospi od Sniga. Zove se i “Sancta Maria ad praesepe” – Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja,nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus.

 

Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od četiri velike bazilike u Rimu te najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima.

 

U crkvi je grob sv. Jeronima, velikog sveca koji je rođen u Dalmaciji u rimsko doba i koji je prvi preveo Bibliju na latinski jezik. U toj bazilici svoju je prvu sv. misu služio kardinal Alojzije Stepinac te papa Pio XII i sv. Ignacije Loyola. Čišla, 06.08. 2009. godine