Proslava sv. Jure u Gatima

Proslava sv. Jure, zaštitnika Poljica okupila je nekoliko stotina mještana Poljica i njihovih gostiju usprkos kiši i pljusku. Proslava je počela prijepodnevnom procesijom oko 600 godina stare istoimene starohrvatske crkvice podignute na povijesnom poljičkom mjestu Gradcu pokraj Gata, odakle se pruža predivan pogled na more i okolne planine.

Gata su u povijesti Poljičke Republike bila jedno od središnjih sela, jer je na području župe povijesni Gradac s crkvom Sv. Jure, gdje su stari Poljičani birali svoga kneza i donosili odluke važne za Poljica. Župa Gata nalazi se na zapadnom dijelu plodne kotline u kojoj je smješteno nekoliko sela. Područje je bogato izvorima žive vode, a bilo je nastanjeno davno prije dolaska Hrvata u 7. stoljeću. Gata su dobila ime po starom naselju iz rimskoga vremena zvanom Gadate. I kršćanstvo se tamo vrlo rano proširilo, što potvrđuju arheološki ostaci starokršćanske bazilike iz 6. st., na kojoj je podignuta današnja župna crkva posvećena sv. Ciprijanu. Na području župe Gata, kojoj je davno pripojena župa Čišla, nalazi se devet crkava i jedna kapelica.

U povijesti, svaki poljički katun na svetoga bi Juru rano ujutro izabrao svoga katunara, kandidata za kneza, koji se birao upravo nakon mise u crkvi na Gracu, veličanstvenom lokalitetu iznad kanjona Cetine. Nakon vjerskog slavlja, na Podgracu je veliki knez biran tako da bi svaki kandidat pred sebe stavio kunparan, a ostali katunari bi na njega bacali kamenčiće, što je jedinstven, demokratski način biranja vlasti u tadašnjoj Europi.

Nažalost, već duže vrijeme se poljički knez bira daleko od puka, u – Domu kulture u Gatima, premda bi takav događaj povezan uz slavlje svetoga Jure na Gracu bio atrakcija i spomen na jednu od najneobičnijih državica kasnog srednjovjekovlja ..

U popodnevnim satima, već tradicionalno, u gatskom domu kulture se mogla pogledati najbolja županijska kazališna predstava za 2016., gostovalo je sinjsko pučko kazalište sa predstavom Cinco i Marinko.

Galerija slika


Piše: Josip Radmilo
Foto: Tamara Očasić