Obilježen je blagdan sv. Roka

Nakon Dana Ive Marjanovića i svečano proslavljene Velike Gospe, osvanula je predivna ljetna nedjelja. Idealna za hodočašće svetom Roku ponad starih Miloševih kuća.

Piše: Nikolina Radmilo

SVETI ROKO

16. kolovoza 2009

Naime, ove godine blagdan zaštitnika od kužne bolesti, smrti nagle i nenadne je pao na dan odmora te se nedjeljna sveta misa održala u njegovoj matičnoj crkvici.

Sveti Roko se nalazi kod starih Miloševih kuća, na istoku sela na nadmorskoj visini od 395 metara. To je crkvica sagrađena na lokalitetu stare početkom 20. stoljeća s krovom od crijepa i od klesanog bijelog kamena. Staru svečevu crkvu spominje nadbiskup Cupilli u svojoj vizitaciji župi 1711. godine. Na zvonu je utisnuta 1518. godina, to je ujedno i godina iz koje ono datira. 1988. na crkvu je postavljen novi krov. Ranije je postojala Bratovština sv. Roka čiji članovi su bili Čovići, Proso, Miloši, Poceljani te Kuvačići.

 

22. rujna 2007. godine se krenulo u novu obnovu crkve. Ljudi dobre volje su žrtvovali mnogo svog vremena i snage da bi se svečev dom renovirao i učinio pristupačnijim. Radovi uređenja okoliša i unutrašnjosti crkve sv. Roka su trajali nešto manje od šest mjeseci. Najveći prihod je bio u dobrovoljnom radu koji se ne može izmjeriti novcem. Mnogobrojni darovatelji su osigurali financijsku konstrukciju za ovaj značajni projekt, dok se velik broj župljana odazvao te radom sudjelovao u obnovi crkve. Prvi put nakon obnove crkve i njenog okoliša je održana sveta misa 16. kolovoza 2008. godine.

 

U ovoj crkvici se tijekom godine, ako vrijeme dopusti, dva puta služi sveta misa. Prema gatskom običajniku to je na Sv. Roka, 16. kolovoza i na Nevinu dječicu i Mladence, 28. prosinca.