Na Grebbeningu sudjelovalo preko 350 natjecatelja!

Ove godine je deseti Grebbening trajao čak tri dana. U petak smo organizirali retrospektivu prethodnih Grebbeninga i načina kako je uopće došlo do utrke. Predavanju / prezentaciji je sudjelovalo preko 60 zainteresiranih gostiju a prezentaciju je održao Bili dok su Golub i Vedrana malo pričali o svojim doživljajima na Mosoru.
Nakon prezentacije počeli smo s prijavama.

Subota je bila središnji dan ovogodišnjeg Grebbeninga i moramo istaknuti da nas je vrijeme poslužilo. iako su cijeli tjedan najavljivali kišu, osim ranog jutra ostatak dana je prošao bez kiše (sunčano i poluoblačno). Kiša koja je pala rano ujutro nije ništa pokvarila. S Klisa je u 8.15 startalo 43. Sivonja (32km), iz Gata u 10.30 84 Tovara (20km) i 148 Puladi (10km).

Sivonje su startale s Klisa i mosorskim grebenom su završile u Gatima. Prije starta Tovara i Puleta KUU ”Mosor” su zapivali pučke napjeve i pokazali kako se plasalo gatsko nijemo kolo.

Tovar i Pule su bile kružne utrke sa točkama razbacanim po Gatima i okolici. Bitna stvar je bila što je svatko mogao ići po kontrolne točke kako želi (bitno je bilo samo da ih se ima sve).
A točke su bile tako pabacane da ni mi organizatori nismo bili sigurni koji je najbolji put. Svatko je imao svoj plan i svoju avanturu.

Oko 11 sati došao je red na dječju utrku (1km). O njoj smo pričali zadnje dvije godine, a ove smo je odlučili i organizirati. Tu nije smilo biti greške. Zainteresirane dice je bilo 60 (od 2 do 12 godina), dosta više od naših očekivanja. Spektakl je krenuo i nakon 6-7 minuta smo dobili prve dječje pobjednike i pobjednice na Grebbeningu.

Nakon 1 sata i 36 minuta stigao je i pobjednik Puleta Miloš Cvrlje, a domaćoj pobjednici Anamariji Kuvačić (iz Gata) je trebalo 1 sat i 40 minuta da dođe do cilja. Pobjedniku Tovara Anti Bubiću je trebalo 3 sata i 20 minuta, a pobjednici Željani Kuvačić 3 sata i 27 minuta za proći 20km.

Kraljevsku disciplinu Sivonju je najbrže prošao Danijel Krstulović Opara za 5 sati i 10 minuta, a najbrža žena je Mateja Blažević s vremenom 7 sati i 23 minute. Oni su istrčali 32km po u početku mokrom kamenu, nakon nekog vremena staza se ipak osušila i tada je išlo puno lakše.

Što se tiče ukupnih pobjednika Proljetnog Treking Kupa, oni su Milan Platiša iz Omiša i Nela Mađesko iz Dubrovnika. Najbolji su bili kada se zbroje rezultati svih pet utrka Proljetnog Treking Kupa.
Nakon proglašenja pobjednika Godimenti su svirali do kasno u noć.

U nedjelju je došlo na red otvaranje markiranih staza oko sela i penjališta Mile Gojsalić u Brnistri. Ivo Beović i ekipa su uredili penjalište iznad vidikovca sa 22 penjačka smjera, a PEU Gata je očistila i markirala cca 8,5km staza oko i po selu. To je trebalo lijepo obilježiti tako da smo se stazama prošetali do penjališta, počastili sve prisutne sa nekoliko soparnika i lagano završili naporan vikend.

Nadam se da su svi koji su posjetili Gata ovaj vikend otišli sretni, zadovoljni i da se vidimo i dogodine!

Piše: Josip Radmilo

Rezultate možete vidjeti ovdje: Mosor Grebbening