DIM 2009 – završna večer

kuu mosor, vinkovačke jeseni 2010

Cijeli kolovoz je kao nošen dahom sna prošao, a naprijed ga je tjeralo željno iščekivanje naredne večeri Dana Ive Marjanovića. Organizatori su ”sastančili’‘ te se dogovarali i izdavali zadatke. Tehnička služba je planirala i odrađivala premještanje sjedalica, točionika, roštilja i ostalo što je bilo potrebno.

Piše: Nikolina Radmilo

 ”VEČER FOLKLORA, KLAPSKE PJESME I PUČKOG NAPJEVA”

22. kolovoza 2009. ispred crkve sv. Ciprijana

Domaćice su pomno pratile datume kada su se zabilježile da ne zaborave ispeći kolač ili soparnik te da budu slobodne za potrebne pripreme. Pratilo se obavijesti kada su akcije čišćenja pojedinih dijelova sela. Cijelo mjesto je intenzivno živjelo skoro mjesec dana te ovogodišnji završetak ljetnih fešti dočekalo na prostoru ispred crkve sv. Ciprijana ili da budem preciznija, ispred Doma kulture na večernjoj zabavi.

Kvalitetan kulturni program obogaćen zvijezdama večeri, dječjom sekcijom KUU ”Mosor” Gata, je privukao obilje svijeta iz raznih krajeva. Na velikoj bini s odličnim razglasom i rasvjetom nastupili su izvođači iz raznih krajeva.

Prije službenog početka nastupili su Dubrovci pozdravivši prisutne pjesmom Poljičani poštovani te su stvorili atmosferu idealnu za veličanje autohtonih baštinskih vrijednosti. Večer je otvorio gatski pomladak, a najmlađa među njima, Lucija Žuljević, je sve skupa pozdravila i zamolila da ne bude zamjerki. Prvi nastup počeli su s pjesmom, a okončali ga snažnom i emocionalnom izvedbom Gatskog kola. Publika ih je gledala u dahu, prepuna ponosnih roditelja, baka, djedova, rodbine čija srca su kucala kao jedno. Sa suzom u oku, stegnuta grla, skupljenih usnica, gledalo se i malene i one veće, nadalo se da neće ”falit” ili ako i ”faliju” samo da ne stanu. Rijetki su se uspjeli oteti atmosferi i precizno promatrati korake, koreografiju, kvalitetu, svi ostali su disali u ritmu skokova, treptali u izmjenama. Bili su ”lipi”, bili su naši! Nagrađeni iskrenim oduševljenjem prisutnih i dugotrajnim pljeskom koji je dugo nakon njihova odlaska ostao treperiti u zraku. Tijekom programa još jednom su nastupili. Igrali su Ličko kolo i to koreografski na zavidnom nivou. Djeca su se pokazala kao odlična budućnost kako Udruge, tako i Poljica.

Sljedeći su nastupili gosti iz Slovenije. Članovi Folklorne skupine ”Kres” iz Novog Mesta su u gatske domove stigli već u petak poslijepodne. Mala skupina entuzijasta na čelu s gospođom Brankom Moškon je u jesen 1975. godine osnovala Folklornu skupinu ”Kres” sa sjedištem u Novom Mestu u Sloveniji. Skupina koja čuva baštinu Dolenske, Štajerske, Bele krajine, Koruške i ostalih slovenskih pokrajina je nastupala širom svijeta. Na svojim putovanjima su ostvarili zapažene rezultate od kojih izdvajamo Zlatnu plaketu osvojenu na natjecanju folklora alpskih država u Trentu u Italiji. Od 2004. jedni su od glavnih organizatora ”Slofolk-a”, međunarodnog folklornog festivala. Tijekom večeri su nastupili tri puta, svaki put živopisno dočaravajući kraj iz kojeg dolaze. Imali smo priliku upoznati razne varijante slovenske nošnje, glazbenih taktova i plesnih koraka. Svaki put nagrađeni velikim pljeskom, posebno su oduševili s posljednjom izvedbom u koju su uključili i gledatelje iz prvih redova.

Još jedan u nizu kvalitetnih, nastupio je i KUD Marko Markota iz Rogotina. Društvo je osnovano 2001. godine, broji šezdesetak članova i jedina je folklorna sekcija u općini Ploče. Uz pomoć prof. Vida Bagura iz zaborava su izvukli ples ”Mažurku”, a osim njega, na repertoaru imaju različite pjesme i plesove Dubrovačko – neretvanske županije. Iako mlado društvo, sudjelovali su na svim najznačajnijim smotrama folklora u Republici Hrvatskoj.

Iščekivani nastup gostiju iz Muća je oduševio prisutne. Iako imaju bogat repertoar, u Gatima su nastupili samo s prikazom prosidbe djevojke po starim običajima Dalmatinske zagore. Vrlo zanimljiv nastup je nagrađen gromoglasnim pljeskom i do suza je nasmijao prisutne. Nastup koji je već nagrađen od struke je antropološki vrlo značajan i prepun detalja koji bi se mogli posebno proučavati. KUD iz Muća je osnovan 1998. godine te broji oko 80 članova. Folklorne grupe vode Petar Generalić i Katarina Generalić. Uz izvorni folklor ovoga kraja ”Pisme i kola sa mućkih derneka”, ”Prosidba divojke mućkog kraja”, ”Mačkare”, izvode i koreografirani folklor, primjerice: ”Šotić”, ”Trogirska kvadrilja”, ”Stari splitski plesovi”, završno kolo iz opere ”Ero s onoga svijeta” i druge. Nastupali su na mnogobrojnim smotrama u Hrvatskoj i šire, a najnoviji uspjeh je prvo mjesto na natjecanju međunarodnog folklora u Poljskoj. Svake godine organiziraju poznatu i priznatu smotru folklora ”Stara je škrinja otvorena”.

Unutar ovogodišnjeg programa nastupili su i poznati nam prijatelji iz Srinjina. Oni su već standardna postava Dana Ive Marjanovića. Klapa Lišnjak iz Srinjina je osnovana 2004. godine. Godinu poslije debitirali su na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Organiziraju prigodne Božićne i Uskrsne koncerte te susret klapa u Srinjinama. Nastupali su u Splitu, Zagrebu, Makarskoj, Rijeci, Grobniku i drugim mjestima diljem Hrvatske. Redoviti su sudionici kulturnih zbivanja po Poljicima. I ove godine su gatsku publiku zadovoljili te se predbilježili za pozivnucu sljedeće godine.

Sudionici ovogodišnjih Dana Ive Marjanovića su bili i pjevači pučkih napjeva i klapske pjesme iz Dubrave, župa sv. Luke. Osnovani su 2003. godine uz pomoć tadašnjeg župnika don Mirka Skejića. Veliku pomoć im je pružio stari pučki pjevač Filip Bašić koji im je prenio svoje veliko iskustvo i znanje. Pučke pjevače vodi maestro Tonći Šipić – Sokol, a broje deset članova. Unatoč kratkom vremenskom razdoblju u kojem djeluju, predstavili su se na manifestacijama u Slimenu, Trmbusima, Tugarima, Trilju te nastupima na hodočašćima u Vukovaru, Osijeku i Krašiću. Naši susjedi su ove godine prvi put organizirali kulturnu večer u svom selu i to vrlo uspješno.

Pučki pivači iz Tugara djeluju već više od sto godina, a u Gatima nastupaju četvrtu godinu zaredom. Trenutni voditelj je Frane Novaković. Gaje tradiciju crkvenog napjeva te ubrzo planiraju izdati CD. Njeguju tradiciju pjevanja sprovoda, ne samo u svom kraju, već i van Poljica- Sinj, Makarska, Trogir… Nastupali su na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, u konkatedrali sv. Petra u Splitu, u svetog Donata u Zadru, na Sudamji 2007. i drugdje.

Nakon kulturnog programa predstavnicima svih izvođača su uručene zahvalnice te se predsjednik KUU ”Mosor” Gata, Božidar Borovac, svima obratio s nekoliko prigodnih riječi. Nakon što je službeno zatvorio ovogodišnje ljeto, svi prisutni su bili pozvani na bogati domjenak i zabavu s glazbom uživo kod Doma kulture. Nakon što se prva gužva slegla i začuli taktovi glazbe, Gaćani i njihovi gosti su složno zaplesali te u sličnom ritmu nastavili dugo u noć. Još jedna uspješna večer je bila okončana, ali druženje je potrajalo. Vrlo velik broj mladih nije napuštao dvorište Doma sve do sitnih sati. Pjevalo se, veselilo i plesalo. Na moju iskrenu radost, moglo se vidjeti velik broj mladih iz raznih krajeva, onih koji su subotu navečer sa zadovoljstvom proveli na selu, u dobrom društvu svojih domaćina. Kasno poslije ponoći, sudionici su odlazili prepuni lijepih uspomena i željni ponovnog dolaska. 

Potrebno je zahvaliti se svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjim Danima Ive Marjanovića. Projekt započet prije četiri godine je prerastao u živi organizam o kojem se priča, diskutira i prema kojem se svoje obaveze organiziraju. Hvala organizatorima što su kvalitetnim programom i dobro odrađenim poslom gatsko kulturno ljeto podignuli na jedan viši nivo. Oni su ipak mozak i rasuti pipci ove priče. Hvala tehničkoj ekipi, kralježnici ovog organizma, koja je uvijek bila spremna na rad, najčešće, težak fizički. Hvala domaćicama i ekipi na roštilju jer su hrane nam pripremili i ugostili nas. Hvala izvođačima i svim  sudionicima jer su organizam upotpunili, dali mu oblik i temu. Hvala voditeljicama i moderatoru koji su uputama i kordiniranjem pravilno usmjeravali. Hvala svim sponzorima i pokroviteljima, oni su financiranjem pomogli da se tijelo zaogrne u pripadajuće ruho i da bude izloženo na ponos svih nas.  Hvala mještanima Gata jer su širokogrudno prihvatili ideju kulturnog ljeta te je svatko na svoj način sudjelovao u realizaciji. Hvala publici, svim ljudima dobre volje koji su nazočili događanjima te nam pružili podršku. Hvala medijima koji su svojim reportažama, najavama ili intervjuima širili dobar glas. Jednom rječju, hvala svima!

Eventualne propuste, kako je rekla naša Lucija Žuljević,  nemojte zamjeriti, onaj tko radi taj i griješi. Konstruktivno nas kritizirajte, dobronamjernim savjetima usmjerite u ispravnom pravcu. Neka nam zajednički cilj budu bolji, kvalitetniji i posjećeniji Dani Ive Marjanovića. Bilo je lijepo i dugo je trajalo!

Galerija slika ispred i oko crkve