Gatski vatrogasci na Kornatima

vatrogasci na kornatima

vatrogasci na kornatimaI gatski  vatrogasci  Roko Guzić, Mario Praničević i  Ivan Borovac,  su dali svoj skromni doprinos ideji da se tragedija na Kornatima propisno obilježi. Njih troje se u četvrtak rano ujutro uputilo (4 sata iza ponoći) prema Kornatima gdje ih je čekao cjelodnevni rad. Iz Vodica su se uputili brodom i na Kornate su stigli oko 8.30.

Taj dan je na Kornate stiglo oko 200 vatrogasaca iz cijele splitsko-dalmatinske županije. Inače spomenik je nadahnut tradicionalnim otočkim načinom građenja suhozidina, oblikovan kao niz kamenih nakupina u obliku križa, a svaka od nakupina bit će postavljena na mjestu pojedinačne pogibije vatrogasaca na Velikom Kornatu.

 

 vatrogasci na kornatima

vatrogasci na kornatima

Mali pregled situacije i akcija je mogla početi. Prvo je trebalo obilježiti mjesto gdje će biti podignut križ (dužina: 25m, širina kraka: 15m, visina: 1,2m i širina suhozida: 0,7m), a nakon toga je trebalo napraviti put do križa. Nakon što je put napravljen počelo se prenositi kamenje namijenjeno za križ. Kamenje se inače vadi na otoku, što ručno što uz pomoć alata (mašklin). Posla je bilo užasno mnogo ali kako je napisao Mato Lovrak “kad se male ruke slože, sve se može, sve se može”. Skoro cijeli križ se napravio prije nego su se odlučili na povratak. Radilo se do kasnog popodneva, i kako je izjavio Roko u četvrtak je zaista bio privilegij biti na Kornatima.

Galerija slika

vatrogasci na kornatima

vatrogasci na kornatima