Počinju Dani Ive Marjanovića

keks i glad, kaštelansko kazalište
keks i glad, kaštelansko kazališteNa otvaranju u Kuvačićima gostuju Kaštelani sa predstavom ”Keks i Glad”. Urnebesna crna komedija koja na iznimno satiričan način prikazuje neodređeno društvo u neodređenom vremenu i život (koji sve manje izgleda kao život) obitelji koja se našla na samom rubu egzistencije i pala preko njega.

Scenarij: Robert Marić

Redatelj: Hrvoje Svalina

Igraju: Toni Jurić, Marko Gotovac, Mirjana Runtić, Hrvoje Svalina, Ivona Čuljak, Paul Vinčić i Ivan Lukić.

Priča prikazuje šest likova: Mate – glava obitelji, Cvita – njegova žena, Blesi – njihov sin, Verđinela – Cvitina sestra, Kraljica Majka – Cvitina i Verđinelina majka, te Bartolomeo – starac u čijem stanu žive. Obitelj samo naizgled vodi brigu o Bartolomeu – starcu čiji će im stan pripasti nakon njegove smrti.

Mate zarađuje šetnjom po parku, Cvita priprema najnovije kontejerske delicije, Blesi opravdava svoje ime, Verđinela radi upravo suprotno, a Kraljica Majka niza zdravstvene tegobe. Njihovo stanje je njihova priča, a ona nudi bezbroj smiješnih situacija stvorenih bilo dijaloškim putem ili gegom, te zvukovima i svjetlosnim efektima koji daju predstavi posebnu dinamiku i bojanje ambijenta, prikaza emocija i stanja kroz koja prolaze. Ova komedija se bez ustručavanja hvata u koštac sa raznim negativnostima vremena i društvenog poretka, političkim i moralnim ikonama, te im se izruguje na posve originalan način.

Svi likovi su jako živopisni, karikirani, izazivaju smijeh svakim pokretom, glasom, mimikom, ali prije svega radi se o inteligentnom humoru koji će vas nasmijati do suza. Predstava je prema mišljenju stručnog suda i publike proglašena najboljom predstavom Festivala amaterskog kazališta u Slavonskom Brodu 2009. godine. Kaštelansko kazalište Kaštelansko kazalište djeluje u sklopu Glazbeno scenske udruge Teatar, a osnovano je 2007. godine. Osnovna mu je djelatnost izvođenje glazbeno-scenskih i drugih predstava. Umjetnički ansambl Kazališta čini 25 mladih ljudi, glumaca, glazbenika, pjevača, scenarista, redatelja, kostimografa, šminkera te pratećeg tehničkog osoblja.

Prva predstava Miljenko i Dobrila odigrana je 2007. godine, a predstava Keks i glad premijerno je odigrana u 2008. dok je u 2009. godini donijela prvi pravi uspjeh Kaštelanskom kazalištu i gradu Kaštela osvojivši prve nagradu publike i stručnog žirija na Festivalu amaterskog kazališta u Slavonskom Brodu. Nezaobilazno, važno i veliko priznanje našem kazališnom radu svakako su brojni posjetitelji kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou gdje postoji veliki interes kazališne publike za izvođenjem predstava Kaštelanskog kazališta.