Putujemo Hrvatskom u Gata – srce Poljica

Radijska emisija ”Putujemo Hrvatskom” došla je i do Gata. U pola sata saznali su mnogo o povijesti, sadašnjosti i budućnosti Poljica i Gata.

Između uvira rijeke Cetine u Omišu i rječice Žrnovnice u Stobreču, te u zaleđu preko planine Mosor do Cetine ispod Garduna blizu Trilja, prostiru se Poljica – kraj koji se odlikuje iznimnom ljepotom i bogatom povijesnom prošlošću.

Rijetko tko u Hrvatskoj, a i daleko izvan hrvatskih granica, nije čuo za nekad slavnu Poljičku Republiku koja je svoju samostalnost baštinila od 13. stoljeća sve do upada Napoleonove vojske u 19. stoljeću, kad je francuski vrhovni zapovjednik maršal Marmont 1807. godine slomio otpor Poljičana. Poljica su naziv baštinila od brojnih polja smještenih oko Mosora, a sastoje se od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica.

Drevna Poljička kneževina nekad vrlo značajna upravno-politička jedinica koja je imala svoju autonomiju, statut, donosila zakone i odluke, uređivala društveno-ekonomske odnose, danas tek geografsko-povijesni pojam, ali s velikim uporištem u povijesnoj zbilji, okrunjen mladosti koja njeguje baštinu svojih pradjedova.

Gata zauzimaju gotovo polovicu ukupne površine Poljica, a tijekom poljičke samostalnosti upravo se u njima održavao godišnji opći sabor na kojemu je narod birao svog velikog kneza. Tako su Gata odigrala ključnu ulogu u povijesti Poljičke Republike, a i danas se ta slavna prošlost, od svih poljičkih sela najviše osjeća u njima.

Velika je to zasluga Kulturno-umjetničke udruge Mosor koja okuplja sve mlado i staro iz svih sela Srednjih Poljica, te kroz pjesmu, ples, amatersko kazališno djelovanje i brojne druge aktivnosti oživljava tradiciju ovog kraja.

Ovdje možete poslušati kako je to izgledalo: HRT Glas Hrvatske