Podgradcem izabrani knezovi balota

Završen je i lokalni turnir u balotama koji je okupio 32 para pretežno žitelja Gata i Gaćana po svome korijenu. Zanimljivo je pravilo kada se već radi o lokalnom turniru u selu da su organizatori, odnosno Gaćani uveli i pravilo da na turniru slično onom u nogometu u ekipi može igrati i jedan stranac.

Bilo kako bilo primat najboljeg para ove 2011. godine pripao je  papirnatim favoritima turnira, braći Luki i Tonću Jeriću koji su tijekom cijelog turnira pokazivali konstantnost, a njihova sama kvaliteta je uistinu neupitna. U finalnom susretu, prije vrlo dobrom, nego  odličnom, ali svakako napetom i zanimljivom s rezultatom 2:0 (13:9 ; 13:11)  pobijedili su par Josip Radmilo – Denis Dujmović koji je i samim otporom u finalnom susretu zasluženo došao do finala iako stanje kladionice nije bilo na njihovoj strani.

Nije uistinu potrebno duljiti više o balotama, ali sama događanja koja sam povremeno pratio u Gatima kroz protekle godine, kao i njihov rad na kulturnom polju objektivno daju mi za pravo da kažem da Gatima pripada titula kulturno najosvještenijeg Poljičkog mjesta bez premca.

 

Obzirom da sam  se ugodno osjećao u Gatima ponudio sam se svom suigraču i uredniku ove WEB stranice da ovaj kratki tekst i osvrt na događanja napišem u znak zahvalnosti na gostoprimstvu.

Nažalost, dva dana poslije finala prolazim kroz Gata, a reflektori na igralištu ugašeni. Stanem na piće i saznam da mladost igra na poker. Ipak složit ćete se lito još nije gotovo, a balote već izumrle. Ako i mog suigrača uhvati taj sindrom, u ono malo  svog slobodnog vremena do kraja lita, zaboravit će balote, mislit će da je „jak“, pa od našeg finala dogodine neće biti ništa, a uz to za dobiti Jeriće složit ćete se, svakako treba vježbat.

Piše:
Denis Dujmović