Ženski turnir u balotama Gata 2012. Antoniji i Jeleni

Kako su Gata poznata po ženskoj emancipaciji i ravnopravnosti s muškarcima, nakon muškog turnira u balotan, inicijativa da se održi i ženski turnir nije nikog posebno iznenadila. Organizacije su se uvatile Tamara i Đeni (ma što Luis mislija o tome) i nakon lipljenja plakata po našen malon mistu prve prijave su počele stizat.

Jedini uvjet je bija da jedna od dvi prijavljene mora živit u Gatima ili baren bit porjeklon iz istih.
Nekoliko dana poslije prijavljeno je desetak ekipa, a počeli su i prvi noćni treninzi. Sa zaključenjen prijava ni najveći optimisti nisu očekivali da će se prijavit čak devetnest ekipa, s tin da je bilo još interesa, ali nisu se uspili složit parovi. Konkurencija se ozbiljno zaoštrila i turnir je moga počet.

Kao prekaljene organizatorice, Tamara i Đeni su se postavile ozbiljno i oko svega se maksimalno angažirale. S njihove strane nije bilo propusta, a posebno su se koncentrirale na odabir ljudi za suđenje koje se pokazalo zahtjevnin poslon.
S obzirom na broj ekipa, bilo je potribno pretkolo. Svoj put prema finalu su upravo tamo započele Antonija Pivac i Jelena Dubrovka.  Bruna i Antea pobijedile su Jerku i Olju, a Vera i Tina, Maju i Antoniju.

PRETKOLO:
Antonija Pivčević i Jelena Bašić pobijedile su Dinu Burazin i Kristinu Kvesić
Bruna Kos i Antea pobijedile su Jerku i Olju Beović
Vera Mekinić i Tina pobijedile su Maju i Antoniju Tvrde

Ozbiljno se nastavilo u prvom kolu u kojem izdvajamo susret  Sanje i Marijane protiv Tamare i Đeni.
Molim strpljenje za ovu napomenu. Na turniru se igralo i zatvoreno prvenstvo kuće Očasić, poznatije kao Noko, u balotama. Naime, kako se muški dio kuće na muškon turniru nije baš iskaza (Dino je nešto duže branija čast, Vita i Noko su ispali u prvom kolu) u ženskon dilu kuće su odlučili ispravit stvar. Na turnir se prijavilo čak 5 sudionica (Gordana, Ivana, Tamara, Sanja i Lucija – sve koje su uopće i mogle igrat), strateški raspoređene u 5 različitih ekipa,  sa samo jednin ciljen, osvitlat obraz.

U prvom kolu pa je i prvi obiteljski dvoboj. Neočekivano, odma na početku su se sudarili, ako je virovat glasinama, favoriti turnira. Sanja  je zavaljala protiv organizatorice Tamare. Nažalost, kako organizacija turnira iziskuje mnogo vrimena, Tamara se nije stigla bolje pripremit, a navodno je Toja dava Marijani slobodan dan svaki put kad je igrala (bar on tako priča, šteta što ta obavijest nije na vrime došla i do Marijane).  Uglavnom nakon velike borbe, Sanja  i Marijana idu u drugo kolo.
Prvo kolo nam je donilo još neke zanimljive dvoboje, Gordana i Anđelka zamalo su iznenadile Antoniju i Jelenu, Vedrana i Davorka su rutinski prošle u drugo kolo kao i Lucija i Ivana. Ivana i Anuša su u neizvjesnom dvoboju pobijedile Veru i Tinu.

POBJEDNICE 1. KOLA:
Ana Marčić i Zorica Marčić protiv Ivane Kuvačić i Katarine Kuvačić (pobjednice Ana i Zorica)
Katarina Bušić i Ana Jerić protiv Adele Mekinić i Mire Kuvačić (pobjednice Ana i Katarina)
Ekipa Generacija (Đeni Žuljević i Tamara Očasić) protiv Sanje Očasić Huljev i Marijane Jerić (pobjednice Sanja i Marijana)
Nela Križanac I Marijana protiv ekipe Stanlio i Olio (Vedrana Pivčević i Davorka Bašić), (pobjednice Vedrana i Davorka)
Meštrovice (Nikolina Radmilo i Antonia Visković) protiv ekipe Mau Vau (Matija i Vanja), (pobjednice Matija i Vanja)
Gordana Očasić i Anđelka Radostić protiv Antonije Pivčević i Jelene Bašić (pobjednice Antonija i Jelena)
Lucija Očasić i Ivana Radostić protiv Brune Kos i Antee (pobjednice Lucija i Ivana)
Ekipa Poljičanke (Ivana Vitaić i Anuša Šodan) protiv Vere Mekinić i Tine Škorić (pobjednice Ivana i Anuša)

Nakon prvog kola stvari su postale zanimljivije i atraktivnije. Počelo se trenirat i u kasno noćnin satima pa nije bilo neobično vidit zauzete terene i u 1 sat ujutro. Šlag drugog kola bija je susret Vedrane i Davorke protiv Antonije i Jelene, čitaj –  sestra protiv sestre ili mater protiv ćeri. (Jozu Bašića i Katicu Pivčević ne pitajte za koga su navijali)
U takvoj naelektriziranoj atmosferi na početku su se bolje snašle iskusnije (Vedrana i Davorka) ali što je vrime više odmicalo vidilo se da na mlađima svit ostaje i Jelena i Antonija s 2:1 u partijama pobjeđuju i idu u polufinale.
U ostalin susretima favoriti rutinski bilježe pobjede.

PAROVI 2. KOLA:
Ana Marčić i Zorica Marčić – Ivana Vitaić i Anuša Šodan (pobjednice Ana i Zorica)
Sanja Očasić i Marijana Jerić – Ana Jerić i Katarina Bušić (pobjednice Sanja i Marijana)
Vedrana Pivčević i Davorka Bašić – Antonija Pivčević i Jelena Bašić (pobjednice Antonija i Jelena)
Lucija Očasić i Ivana Radostić – Matija i Vanja Baučić (pobjednice Lucija i Ivana)

U prvon polufinalu Ana i Zorica, uz sav uloženi trud, nisu imale ni najmanje šanse protiv Jelene i Antonije, a u drugom polufinalu Lucija i Ivana osvojile su simpatije publike protiv Sanje i Marijane (iako, istinu govoreć, tu se već igralo za prvaka kuće Očasić).
U vjerojatno najboljem susretu turnira obje ekipe su igrale fenomenalno, al jedna je morala pobijedit. Sanja i Marijana su se pokazale koncentriranijima i sa svojon najboljon igron na turniru prolaze u finale. Luciji i Ivani ostaje druga šansa dogodine, a da se publiku pitalo njima bi odma dali pehar.  Navodno je i  Sanji pala suza kad je izbacila Luciju.  Što je Noko reka, nije poznato.

POLUFINALE:
Ana Marčić i Zorica Marčić – Antonija Pivčević i Jelena Bašić  (pobjednice Antonija i Jelena)
Sanja Očasić i Marijana Jerić – Lucija Očasić i Ivana Radostić (pobjednice Sanja i Marijana)

Stiga je i dan povijesnog finala. Iza finalistica bila je besana i nervozna noć, a finale tek u osan navečer. Taman dovoljno vrimena za posljednje taktičke upute, od Joze i Davorke za Antoniju i Jelenu, a od Luke i Noke Marijani i Sanji. Gledatelji su se počeli okupljat već oko 19 sati, želeći zauzet što bolji položaj.
Priča kruži da je sudac (Radmilo) doša na teren već oko šest popodne da mu neko ne zauzme misto. U stvarnosti je doša tek oko 7, a prizna je da je sudačku dužnost dobija priko veze.
Nakon veličanstvene najave sudionika finala od strane Buce, moglo se početi. Bez obzira na sve upute koje su dobile Marijana i Sanja, konce finala preuzela je Jelena uz Antonijinu pomoć. Dok su se Sanja i Marijana (posebno Sanja) još pozdravljale s gledateljima Jelena i Antonija su odjurile do 13 punata, a time i do prve partije finala.

Tada se Sanja konačno uspila sa svima pozdraviti i počela je valjat. Veliku podršku je dobila u Marijani i odjednom finale je postalo zanimljivo. Punat na jednu stranu, pa punat na drugu stranu, i druga partija odlazi na stranu Sanje i Marijane. U treću partiju se ulazi maksimalno koncentrirano, Jelena pokazuje zašto je najbolja igračica na turniru, Antonija igra partiju života, posebno kad valja sa trećon baloton,  Sanja i Marijana, uz bučnu Lukinu pomoć sa strane, igraju maestralno.
Opet punat na jednu stranu, pa punat na drugu stranu i rezultat je 8:8. Tada Jelena i Antonija uzimaju tri punta i lagano se odmiču na 11:8. Ipak Marijana i Sanja ne odustaju i stižu na 12:11. Partija može otići na bilo koju stranu, ali nijansa ipak ide na stranu Antonije i Jelene  (13:11), a time one postaju prve pobjednice na gatskom ženskom balotaškom turniru.

FINALE:
Antonija Pivčević i Jelena Bašić – Sanja Očasić i Marijana Jerić (pobjednice Antonija i Jelena)

Čestitke pobjednicama, svin sudionicama, ali i njihovin muškima! Žene su pokazale što je fair play, kako se zabavlja dok se igra i ne ljuti kad se gubi!
Slijedilo je proglašenje pobjednica, dodjela pehara i nagrada i banket. Pašticada, čevapi, kolači raznorazni, piće i ostale lipe stvari čekale su po stolovima na žrtvovanje. Nisu dugo čekale.
Muzika je učinila svoje, a slijedila je pisma i ples.

Triba pohvalit  organizatorice Tamaru i Đeni (ipak, malo više Tamaru) na fenomenalnoj organizaciji turnira.
Nakon prvog ovako lipog turnira postavlja se pitanje što nas čeka dogodine. Jedva čekamo.

Galerija slika, uskoro još više.

Piše: Josip Radmilo