Mons. Uzinić: Vrijeme u kojem živimo sito je riječi, a gladno svjedočanstva

Cijela Poljica okupila su se u nedjelju kod crkve svetoga Jure na Gracu pored Gata, slaveći svog nebeskog zaštitnika, a po prvi put je misno slavlje ondje predvodio biskup Poljičanin, dubrovački ordinarij msgr. Mate Uzinić,

koji je rodom iz Dubrave. Svaki poljički katun na svetoga bi Juru rano ujutro izabrao svoga katunara, kandidata za kneza, koji se birao upravo nakon mise u crkvi na Gracu, veličanstvenom lokalitetu iznad kanjona Cetine. Nakon vjerskog slavlja, na Podgracu je veliki knez biran tako da bi svaki kandidat pred sebe stavio kunparan, a ostali katunari bi na njega bacali kamenčiće, što je jedinstven, demokratski način biranja vlasti u tadašnjoj Europi. Nažalost, već duže vrijeme se poljički knez bira daleko od puka, u – Domu kulture u Gatima, premda bi takav događaj povezan uz slavlje svetoga Jure na Gracu bio atrakcija i spomen na jednu od najneobičnijih državica kasnog srednjovjekovlja …

U ime svećenika Poljičkog dekanata pozdravio ga je don Vlado Đuderija, podsjetivši kako se na Gracu, duhovnom središtu svih dvanaest poljičkih katuna, stoljećima birao poljički knez, a i na ovogodišnjoj proslavi je bio i netom izabrani knez Petar Rodić, mali knez Ante Markićević i rizničar Nediljko Mišerda.

Potom je održana procesija s kipom svetoga Jure, a biskup Uzinić je pozvao da u sadašnjosti Crkve i društva, premda ima i lošeg, treba promatrati dobre poduhvate.

– Zašto? Jer se pouzdajemo u Krista i njegovu ljubav, trudeći se ljubiti druge ljude. Ljubav je jedini put naviještanja evanđelja. Vrijeme u kojem živimo sito je riječi, a gladno svjedočanstva. Iz naše potrebe za uzorima, nastala je i potreba štovanja svetaca.

U njima prepoznajemo one koji su uspjeli živjeti istinski, jedan od takvih svetaca štuje se i ovdje u Poljicima, i stoljećima je naše pretke poticao da žive u vjeri, hrabrosti, ljubavi i slozi – istaknuo je msgr. Uzinić, dodajući kako Mosor za razliku od drugih planina nikad nije dijelio nego povezivao.

– Sveti Jure pomagao im je u borbi protiv raznih zmajeva. Danas su zmajevi drugačiji, ne pokazuju se na isti i otvoreni način. Ali jedini kriterij koji kao kršćani smijemo upotrijebiti u toj borbi je ljubav. Sve ono što nas odvlači do te ljubavi zmaj je, kojeg možemo pobijediti kopljem ljubavi. To je put Crkve, to primjerom pokazuje papa Franjo, to je moj i tvoj put – zaključio je biskup Mate, a nakon mise je Mješoviti zbog iz Strožanca otpjevao himnu ‘Poljičani poštovani’, te je održan blagoslov automobila.

Svaki poljički katun na svetoga bi Juru rano ujutro izabrao svoga katunara, kandidata za kneza, koji se birao upravo nakon mise u crkvi na Gracu, veličanstvenom lokalitetu iznad kanjona Cetine.

Nakon vjerskog slavlja, na Podgracu je veliki knez biran tako da bi svaki kandidat pred sebe stavio kunparan, a ostali katunari bi na njega bacali kamenčiće, što je jedinstven, demokratski način biranja vlasti u tadašnjoj Europi.

Nažalost, već duže vrijeme se poljički knez bira daleko od puka, u – Domu kulture u Gatima, premda bi takav događaj povezan uz slavlje svetoga Jure na Gracu bio atrakcija i spomen na jednu od najneobičnijih državica kasnog srednjovjekovlja, koju su ukinuli Francuzi u 19. stoljeću, s godišnje biranim vršiteljima vlasti i Statutom koji je uređivao odnose u njoj, svojim pismom poljičicom i prastarom kulturom.

Piše: Damir Šarac / Slobodna Dalmacija