II. ženski turnir u balotama Gata – 2013. – Početak dinastije

Godina dana ili točnije deset miseci  razmišljale su da li ga opet organizirati (puno obaveza, posa, dica, muž, turisti, izlasci, večere, kave, kupanje, nije lako sve to uskladit), a opet, niko nije ni sumnja da će to napravit.

Rič je o drugon ženskon turniru u balotan u Gatima i organizatoricama Đenici i Tamari.

Navodno se turnir više iščekiva u Dubravi nego  u Gatima, ali nećemo o glasinama.
Nakon pomnog vaganja za i protiv, nakon mnogobrojnih sastanaka sa sponzorima i poduzetnicima, odluka je pala u korist organiziranja turnira.
Sjećanje da su godinu ranije organizirale fantastičan turnir, da in je krila. Ipak kaže se da je lakše nešto osvojit nego to ponovit.
Na turnir se prijavilo 22 ekipa, tri više nego prijašnje godine.
Neko s manje, neko s više ambicija. Ipak vidilo se da je ekipama stalo, treninzi su bili sve češći, toliko česti da mladi poduzetnici nisu imali termina da sve prime.

A i gledalište je bilo punije za vrime ženskih  treninga nego za vrime muških utakmica. Neko je doša gledati  kvalitetu balotanja, neko radi lipog pogleda, a neko radi zabave koju žene unesu u svoju igru.

Antonija i Jelena su uživale na lovorikama slave godinu dana i željno se čekalo mogu li obranit naslov, navodno su zadnji put uzele balote u prošlogodišnjem finalu.  Izazivačice su se godinu dana spremale i nadale.

Stigosmo do pretkola u kojem je bilo zanimljivih utakmica.

Moralo se odigrati pretkolo u kojem izdvajamo nastavak prošlogodišnjeg niza Antonije i Jelene, čudan susret u kojem su Lucija i Ivana dobile Ninu i Josipu. Nina i Josipa su vodile 9:1 da bi do kraja dobile dva punta (13:11 i 13:0).
Bruna i Vera su krenile u svoj pohod na titulu, mlade nade Antonija i Tina su pobijedile Adelu i Miru, a Zorica i Tanja su polako krenile naprid.

PREDKOLO

1.Antonia Pivčević i Jelena Bašić (ŠPONDA) pobijedile su Marijanu Martić i Nelu Križanac

2.Lucija Očasić i Ivana Radostić pobijedile su Nikolinu Radmilo i Josipu Ćurlin

3.Zorica Bašić i Tanja Komić pobijedile su Ankicu Vuković i Maju Lelas

4.Bruna Kos i Vera Mekinić pobijedile su Anu Jerić i Mijanu Lučić

5.Ines Borovac i Smilje Kovačić  pobijedile su Dinu Burazin i Vilmu Pivčević

6.Antonija Vuković i Tina Marčić pobijedile su Adelu Mekinić i Miru Kuvačić

U prvon kolu priključile su se i ostale ekipe. Zorica i Tanja nastavljaju pobjednički, Davorka i Vedrana u prvom kolu gube od Ivane i Lucije. Doduše kad su odigrale svoju utakmicu činilo se da su u polufinalu.
Organizatorice su konačno prošle prvo kolo, a ekipa Šponde opet je uvjerljivo  bolja od Antonije i Tine.
Bruna i Vera uz malo poteškoća idu u drugo kolo.

I.KOLO

1. Zorica Bašić i Tanja Komić protiv  Dijana Pivčević i Anice Borovac (pobijedile su Zorica Bašić i Tanja Komić )

2. Davorka Bašić i Vedrana Pivčevič protiv Lucije Očasić i Ivane Radostić (pobijedile su Lucije Očasić i Ivane Radostić )

3.Đeni Žuljević i Tamara Očasić protiv Ivane Vitaić i Ljilje Smoljanović (pobijedile su Đeni Žuljević i Tamara Očasić )

4. Antonia Pivčević i Jelena Bašić ( ŠPONDA ) protiv Antonije Vuković i Tine Marčić (pobijedile su Antonia Pivčević i Jelena Bašić )

5. Ines Borovac i Smilje Kovačić protiv Marije Beović i Anisije Generalić (pobijedile su Ines Borovac i Smilje Kovačić )

6. Bruna Kos i Vera Mekinić protiv Ane Marčić i Zorice Marčić (pobijedile su Bruna Kos i Vera Mekinić )

7.Anđelka Radostić i Gordana Očasić  protiv Lucije Žuljević i Lare Beović (pobijedile su Lucija Žuljević i Lara Beović )

8.Zdravka Šodan i Daliborka  Nikolić  protiv Matije Baučić i Vanje Baučić (VAU-MAU)  (pobijedile su Zdravka Šodan  i Daliborka Nikolić )

Derbi drugog kola je bija između Brune i Vere s jedne strane i Lucije i Ivane s druge strane. Nakon duge i izjednačene borbe bolje se pokazuju Bruna i Vera, a Ivana i Lucija obećaju da dogodine nema izlazaka, rada i sličnih stvari koje odvraćaju pozornost od balota. Samo trening, trening i trening.
Ostali parovi rutinski prolaze u polufinale, a moran istaći da se Đeni pokazala boljon od Lucije (mama od ćeri).

II. KOLO

1. Zorica Bašić i Tanja Komić protiv  Ines Borovac i Smilje Kovačić (pobijedile Zorica Bašić i Tanja Komić )

2. Lucija Očasić i Ivana Radostić protiv Brune Kos i Vere Mekinić (pobijedile Bruna Kos i Vera Mekinić )

3. Đeni Žuljević i Tamara Očasić protiv Lucije Žuljević i Lare Beović (pobijedile Đeni Žuljević i Tamara Očasić )

4. Antonia Pivčević i Jelena Bašić ( ŠPONDA ) protiv Zdravke Šodan i Daliborke Nikolić (pobijedile Antonia Pivčević i Jelena Bašić )

Stižemo do polufinala u kojem su organizatorice Tamara i Đeni igrale protiv Zorice i Tanje.
U ovoj utakmici se pokazalo da je bolje imati jednog savjetnika nego njih 78, koliko ih je pokušavalo savjetovati Tamaru i Đeni (ipak i od viška zna glava zaboliti). Di si se god okrenija baren trojica su imala nešto za reći, a zna se ko je bija najglasniji (Noko).
Uglavnon da san ja ima toliko savjetnika ili bi ja otiša s terena ili bi oni umukli, a cure su sve junački istrpile. Na kraju nakon  tri sata igre, bolje su bile Tanja i Zorica.

Tanja i Zorica su bile otkriće turnira. Odlična igra i Tanje i Zorice dovela ih je do finala u kojem su ih čekale braniteljice naslova Antonija i Jelena (Šponda).

Ekipa Šponde je lagano i bez prevelikih problema stigla do polufinala u kojem su odigrale najbolji dotadašnji meč turnira. Bruna i Vera su bile odlične protivnice i dok je Vera imala koncentracije polufinale je bilo neizvjesno,  nakon toga Bruna nije mogla sama i Šponda ide u još jedno finale.

POLUFINALE

1. Zorica Bašić i Tanja Komić protiv Đeni Žuljević i Tamare Očasić (pobijedile Zorica Bašić i Tanja Komić )

2. Antonia Pivčević i Jelena Bašić ( ŠPONDA ) protiv Brune Kos i Vere Mekinić (pobijedile Antonia Pivčević i Jelena Bašić )

I u finalu braniteljice naslova Antonija i Jelena protiv Zorice i Tanje bile su favoritkinje. U borbi za najbolje misto na terenu Lazo je pokaza najviše truda i volje i zasluženo sudi finale. Borba nije bila nimalo jednostavna.
Mora se napomenit da su organizatorice zakasnile na finale. Sasvin opravdano, Đeni je bila radno odsutna u Vrbanji, a Tamara se kupala. Moramo je razumit, temperatura i napetost finala su neizdrživi.
Navijači su stigli navrime. Od ranog popodneva zauzeli su poziciju, svako prema svom nahođenju.

Finalistkinje su jedva žive dočekale finale. Jelena je imala temperaturu, grlobolju, želučane tegobe…, a Zoricu je bolila glava jer je razbila bradu. Ostatak ekipa je bija čitav.

I finale je krenilo. 
Krenilo je malo neobično, braniteljice naslova su gubile 9:2, ako ćemo iskreno tribale su već tada izgubit partiju. Zorica je igrala fenomenalno, Tanja je pratila, a s druge strane Jelena nije mogla uvaljat ništa, a Antonija je spašavala da ne izgube prvu partiju.
I tada na finale stiže i Jelena. Punat po punat i prednost se smanjuje, uskoro je rezultat 12:12 i prvu partiju s 13:12 odnose Jelena i Antonija.

Druga partija počinje kako je prva završila, dominacijon Šponde i sada one odlaze do prednosti od 9:1. Čini se kako je finale pri kraju, a organizatorica, koja je u međuvremenu stigla, počela je s organizacijon primopredaje pehara. Ali kao i u prvoj partiji dolazi do preokreta, budi se Tanja, prati je Zorica i stižu do izjednačenja u partijan s rezultaton 13:12, a pehari i nagrade idu nazad u trezor.
Nakon 3 sata igre sve je na početku. Svima je bilo jasno da će Lazo pošteno zaslužiti svoju plaću (volontira). 
U trećoj partiji nije bilo rezultatskog odvajanja, sve četiri sudionice finala daju sve od sebe.  Antonija i Jelena se malo odvajaju, a Zorica i Tanja ih stižu. I nakon skoro pet sati igre konce u svoje ruke opet uzima Jelena i s 13:10 dobivena je treća partija, a time Jelena i Antonija postaju osvajačice i ovogodišnjeg turnira Gata 2013.

Opet se vade pehari, nagrade,  pali se muzika i iznose se razne đakonije po stolovima (iće i piće), za svakoga ponešto.
Pobjednice slave, a gledatelji zajedno s njima. Opet do kasno u noć.

Moran napomeniti, da se ove godine nakon nekoliko godina zaista fantastične organizacije događanja Podgracen od strane Bajta j.d.o.o.,  desija prvi kiks. Naime iako se u finalu moglo naći i tičjeg mlika, nestalo je čevapa, a Frane Burazin uopće nije doša po svoju porciju. Skoro neoprostivo.
Veliki propust i upozorenje prid dodjeljivanje koncesije dogodine.  Ipak mora in se priznati ulaganje u baštu i u vodovodnu mrižu u selu.

Pohvala svima, organizatoricama, sudionicama, gledateljima, sucima i mladim poduzetnicima, nadamo se da nas i dogodine čeka jednalo uzbudljiv turnir.

FINALE

1.    Zorica Bašić i Tanja Komić protiv  Antonia Pivčević i Jelena Bašić ( ŠPONDA ) (pobijedile Antonia Pivčević i Jelena Bašić )

Piše: Josip Radmilo