O Gatima

Gata su malo mjesto koje je smješteno u samo srce Poljica. Nalazi se ispod planine Mosor, a od grada Omiša je udaljeno 6 kilometara. Nalazi se nedaleko od rijeke Cetine. U selu živi nešto iznad 600 stanovnika i bilježi lagan porast stanovnika.

Gata su u svojoj povijesti imala značajnu ulogu u srednjoj Dalmaciji. Bila su glavni centar Poljičke Republike.
Najstrašniji dan u svojoj povijesti se dasio u drugom svjetskom ratu kada su četnici napali i masakrirali nedužne ljude u selu.
Sada administrativno spadaju u grad Omiš.


POVIJEST GATA

Naziv Gata, prema nekim izvorima, vuče svoj korijen od latinske riječi GEDATE.

Taj naziv bilježi rimski pisac Anonim iz Ravene u svom tineratu. Gata leže na nadmorskoj visini od 284 m, a zračnim putem udaljena su od mora pred ušćem Cetine oko 2000 m. Gata su prostorno smještena na južnoj padini Mosora, poviše Zakučca i ušća rijeke Cetine. Sa zapadne strane graniče sa selom Dubravom, a na istoku sa Čišlima.

Budući da su, probijanjem tunela kroz utrobu Mosora, Gata 1960. ostala bez živih izvora vode, kao slabi nadomjestak u Gatima je sagraðen 1970. vodovod. Selo se prostire uglavnom uz glavnu regionalnu cestu. Samo je zaselak Pocelje udaljen od te ceste prema Mosoru oko 1 km, dok su vrlo mali zaselci Podkunjevača i Nokići od te ceste, prema sjeveru, udaljeni oko 500 m. Na ulazu u Gata, sa zapada, nalazi se najveći zaselak – Podgradac (to su žitelji koji su se naselili iz Skočiba- stari zaselak u podnožju Mosora gdje više nitko ne obitava). Zaselci Kuvačići i Čovići ostali su na starini, na djedovskim položajima, jedine novine su novosagraðene obiteljske kuće. Napušten je i mali zaselak Miloši, a malo niže njih zaselak Prosići se u zadnjih nekoliko godina počeo «oporavljati», naime, nekoliko obitelji je sagradilo nove kuće, ili su se stare obnovile.
Danas Gata imaju jednu mjesnu zajednicu, složena su od približno 180 obitelji, a pripadaju općini Omiš.

VJEROVALI ILI NE
U Gatima je, godine 1911., osnovana čitaonica «Seljačka sloga» u zaselku Kuvačići. Ne radi više.

01.listopada 1942.
je datum zauvijek urezan u sjećanja ljudi ovog kraja. Tada su četnici, predvoðeni popom Ðujićem, pod zaštitom talijanskih fašista, poklali sve na koje su naišli u Gatima i šire, preko sedamdeset ljudi-većim dijelom žene, djecu i starce. U čast
poginulih i mučki ubijenih, OŠ ovog područja nosi ime u kojem se sjeća ovog datuma. Svake godine se kod župne crkve održava prigodna sveta misa i komemoracija na groblju kod spomenika podignuta poginulima.