PEU Gata u akciji: Planinarska staza ponovno spaja Žrnovnicu i mosorski vrh Lišnica!

Nakon desetljeća zaborava, volonteri iz brojnih planinarskih društava očištili su i markirali stazu mosorskim grebenom s koje puca pogled u razini Sv. Jure, spektakularnu rutu mjestimično dostojnu Premužićevoj na Velebitu

Rimska civilizacija, Francuzi i general Auguste Marmont, Austro-Ugarska monarhija, redom su ostavili svoj trag na ovim prostorima, uglavnom ga čineći boljim mjestom za život – najnovija akcija na Mosoru nakon pustih desetljeća je zaboravu otrgnula planinarsku stazu koja povezuje Žrnovnicu s Gatima.

Potpuno je očišćena i markirana staza koja je početkom 20. stoljeća, u doba dakle Habsburške monarhije, spajala lugarnicu iznad Žrnovnice s onom ispod vrha Lišnice, cijelim mosorskim grebenom. S kojeg puca fantastični pogled, mjestimično podsjećajući na najpoznatiju hrvatsku planinarsku stazu, Premužićevu na Velebitu!

Ponosan je na odaziv u ovoj akciji Dragomir Čović zvani Bili, ukupno je sudjelovala 41 osoba iz Planinarsko ekološke udruge Gata, PD Imber – Omiš, HPD Mosor – Split, PU Dinaridi – Split te PK Split iz Splita.

Jučerašnjoj akciji čišćenja, koja je trajala od ujutro do 17 sati popodne, prethodilo je višemjesečno trasiranje staze i otkrivanje nekorištenih dijelova staze koji su potpuno zarasli u raslinje. Sada je konačno cijeli ovaj grebenski dio Mosora, a dobar dioi je bio neistražen i planinarima, biti prohodan i dostupan. A staza je spektakularna, postaće jedna fantastična tura! Prvi put u planinarskoj eri se može doći od Klisa do istočnog kraja Mosora, planine koja je, čast Biokovu, najvažnija za ovo naše područje. Vrijeme je inače bilo jučer loše, iako se ispostavilo da je možda bilo i bolje na Mosoru nego uz more, a mjestimično smo nailazili i na 20 cm snijega. – kazao nam je Bili o dijelu staze na potezu Rašeljka – Lišnica – Zvečanje, koji se čistio u ponedjeljak. Čović je inače, samo kao napomena, sudjelovao na najprestižnijem svjetskom treking maratonu Ultra trail du Mont Blanc…

Na ovogodišnjem, petom po redu Mosor Grebbeningu, dio ove očišćene staze nalazit će se za neke kategorije trkača, za onu najtežu gdje očekujemo jedno 60-ak prijava, a ukupno će na tri različite težinske kategorije staza biti preko 200 takmičara. – najavio je za 9. svibnja izuzetno cijenjeno natjecanje na Mosoru (najstariji događaj te najizazovnije staze) u ovom relativno “friškom” no sve popularnijem sportu. Ipak, naglašava da svrha čišćenja i markiranja nije za trekere i natjecanja, već da se cijeli greben i Mosor “u komadu”, jednom od najljepših ruta, otvori planinarima.

Galerija slika 1

Galerija slika 2

Izvor: dalmacijanews.com