Kulturno umjetnička udruga ‘Mosor’

Gotovo u kontinuitetu, s manjim prekidima iz niza objektivnih razloga promjena glumaca ili bolesti režisera ,  KUU Mosor  djeluje od 1954. Dugi niz godina od 1962. godine pa sve do smrti 10.siječnja 2004 godine režiser je bio , glumac splitskoga HNK-a Ivo Marjanović , ili kako mi to u Gatima kažemo naš šjor Ivo. Zajedno sa svojom suprugom Brankom sve je radio besplatno.

Početkom 2007 godine uprava KUU odlučila je ponovno pokrenuti dramu te je za režisera odabran glumac splitskoga kazališta Trpimir Jurkić.
KUU MOSOR danas prikazuje brojne predstave : 20 – minutni prikaz zvan «Biranje Kneza» i predstavu «Od počela – do rasula»…    U «Biranju kneza» sudjeluje 8 glumaca koji , odjeveni u povijesne poljičke nošnje,  prikazuju  kako su Poljičani izabrali svog prvog kneza.

Predstava „Od počela – do rasula «“cjelovečernji  je kolaž drame i recitala iz poljičke prošlosti u tri dijela. Tekst za spomenutu predstavu 1984 godine , od triju predstava iz takozvane Poljičke trilogije don. Stipe Kaštelana , napisao je i prilagodio tadašnji režiser Ivo Marjanović.

Prvi dio je „Biranje poljičkog kneza“, a kao uvod u to ide guslar koji uz gusle u gledalištu pjeva događaje koji su se događali u drami prije samog epiloga. Drugi dio kolaža nosi naslov „ Recital o mili Gojslaić“  gdje su korišteni o mili Gojsalić don Stipe Kaštelana iz drame „Prodana djevojka“. I ovdje se kao uvod pojavljuje guslar iz gledališta pjeva , a komentator povezuje radnju koja se događa na pozornici. Uz solo recitatore likova Mile Gojsalić, kneza , vojvode, Mehmed Topan – paše i drugih nekoliko lica , sudjeluju i poljički narod koji zajednički komentira i sudjeluje  u odvijanju sadržaja recitala. A kao treći dio kolaža prikazuje se 3. čin drame don Stipe kaštelana „Rasulo Poljica“ odnosno dolazak Francuza u Poljica i slom Poljičke kneževine. I za ovaj treći dio kao uvod guslar iz gledališta pjeva stihove o događajima koji su se odigrali prije same drame.

U adaptaciji i režiji novog režisera Trpimira Jurkića, koji je izmijenio i prijašnju scenu , premijera ove predstave s nekoliko novih mladih glumaca u glavnim ulogama odigrana je na blagdan Sv. Jurja 2007. godine. Odigrane su dvije predstave  i obje su bile potpuno rasprodane. Plan je za idući blagdan Sv. Jurja obnoviti predstavu «Prodana djevojka»
Osim dramske sekcije u društvu djeluje i folklorna grupa. Posebice valja istaknuti rad dječje grupa u čijem radu sudjeluje pedesetak djece. Inače cijelo KUU broji oko 120 članova , a gotovo da nema osobe iz Gata  koja na određeni način nije sudjelovala u radu društva.
KUU MOSOR vodi Izvršni odbor kojeg čine Božidar Borovac , predsjednik, Marijo Kuvačić , tajnik, Filip Očasić, Jure Mekinić, Dragomir Čović, Zoran Radostić, Ivan Perdijić, Katarina Burazin, Vedrana Pivčević i  Marija Čović , inače i predsjednica Skupštine KUU.