Redovna skupština KUU Mosor, Ante Proso je novi predsjednik

KUU Mosor Gata je održala redovnu skupštinu na kojem su glavne točke dnevnog reda bile izbor novog predsjednika i izvještaj o radu za proteklu godinu.
Za novog predsjednika je izabran dugogodišnji član udruge Ante Proso, novi članovi upravnog odbora su Ivan Perdijić i Joško Radostić, a novi članovi nadzornog odbora su Marin Kordun i Filip Očasić.

Što se tiče izvještaja o radu za prošlu godinu to izgleda ovako:

DRAMSKA SEKCIJA

– Biranje kneza smo izveli na: Noći muzeja, Spaladium expou, Saboru poljičana, Na Neretvu misečina pala u Metkoviću, Županijskoj smotri odraslih u Imotskom, Večeri folklora u Mirlovićima, Putujmo Hrvatskom na radio Splitu, na Danima Ive Marjanovića, Večeri folklora u općini Ružić, TV Laudato – snimanje, na humanitarnom koncertu na Gripama, nastupu u Offenbachu i na Božićnom koncertu u Gatima.
– Testament, komedija je premijerno izvedena 2012. do prošle godine je izvedena u osnovnoj školi na Mejašima u Splitu.

Bilo je u međuvremenu jako puno poziva na još gostovanja koja smo, nažalost, morali uz zahvalu odbiti. Od davnina je KUU Mosor prepoznata kao vrlo kvalitetna amaterska dramska grupa koja je do danas zadržala visok nivo igranja predstava – sukladno tradiciji iz najranijih vremena.
Voditelj dramske sekcije je Božidar Borovac.

FOLKLORNA SEKCIJA
U proteklom razdoblju KUU je sudjelovala na mnogim smotrama i gostovala diljem Lijepe Naše. Možemo slobodno reći da u SD županiji nije bilo značajnijeg folklornog ili kulturnog događanja, manifestacije, a da mi nismo sudjelovali u programu. Djeca već dulje vrijeme intenzivno vježbaju i imaju redovite probe dva puta tjedno. U folklornoj sekciji u stalnoj postavi je oko 53 djece, a u proteklom razdoblju njihove voditelji su bili Luka Poljak i današnji voditelj Tomislav Jerčić. Djeca su iz Naklica, Gata, Čišala, Gornje i Donje Ostrvice, Zvečanje, Smolonje, Seoca i Trnbusa.

Djeca stalno održavaju gatsko kolo i domaće igre, ali uče i plesove te kola cijele RH. Važno je istaknuti kako se obnovio i povećao fundus narodne nošnje (22 kompleta, 16 ženskih i 6 muških kompleta, za splitsku nošnju 4 ženske traverše i 4 ovratnika…) i broj opanaka što je bio važan i financijski zahtjevan projekt.
Zabilježeni su značajni uspjesi i nastupi na županijskim i državnim smotrama poput Kutine i Metkovića i ostalih pa ću ih malo nabrojati.

Noć muzeja Gata
Spalatum expo Splitska riva
Noć knjige Gata
Sabor Poljičana Gata
Županijska smotra dječjeg folklora Kaštel Novi
Na Neretvu misečina pala Metković
Županijska smotra odraslih Imotski
Festival folklora Podbablje
Seoska gozba – HRT Gata
Stara je škrinja otvorena Muć
Večer folklora Mirlovići
Putujmo Hrvatskom – Radio Split Gata
Gatsko kulturno ljeto – otvaranje, Skočibe, ”Priče iz Vukovara” Gata
Gatsko kulturno ljeto – dječja radionica i predstava Gata
Gatsko kulturno ljeto – Kuvačići, Neš za nj Gata
Gatsko kulturno ljeto – Večer tradicijskih igara Gata
Gatsko kulturno ljeto – Svečano zatvaranje, večer folklora Gata
Prezentacija poljičkih običaja Omiš
Croatia full of life – snimanje spota Gata
Dijaskorak u Gatima Gata
Festival dječjeg folklora Hrvatske Kutina
Promocija knjige Kučiće
Noć kazališta Gata
Žive jaslice Omiš
Advent u gradu Omiš
Žive jasle Dugi Rat
Sv. Luce Imotski
Gostovanje u Offenbachu Offenbach
Božićni koncert Gata

Osim folklora i drame još smo sudjelovali na:

Međunarodna konferencija Inspire Vrsar
Seminar za voditelje Dugopolje

Vjerujem kako je svima jasno da KUU zaista aktivno i angažirano radi te da promovira prvenstveno naše kolo i poljičku baštinu gdje god dođe.

Tijekom godine, KUU Mosor je uz pomoć Gaćana organizirala 13 događanja u Gatima.

Vjerujemo kako smo svi svijesni da KUU svojim radom ispunjava glavnu zadaću, a to je promocija poljičkih vrijednosti i tradicijske baštine.