Petar Rodić stari-novi Veliki poljički knez

Izborom Petra Rodića za velikoga poljičkog kneza te Luke Marića-Banje, Ante Markičevića i Tomislava Aljinovića za male knezove i predstavnike poljičkih župa za Poljički stol, zaključen je Sabor Društva Poljičana “Sv. Jure – Priko” kojim se obilježilo i 1000 godina spomena na Poljica, a koji je održan u subotu, 25 .travnja 2015. u dvorani Doma kulture u Gatima. Sabor Poljičana je usvojio i novi Statut, te potvrdio novi “mandat” Petru Rodiću na čelu Poljičana. Stari-novi Veliki Poljički knez izjavio je sljedeće: – Ovaj izbor znači mi novo priznanje, ali istodobno nameće obvezu da naše Poljičke projekte predstavimo i u Europskoj Uniji. Poljica su doista mala, ali imaju bogatu i vrijednu kulturnu baštinu, koja se treba njegovati i prenositi s koljena na koljeno.

Biranju kneza bio je nazočan i predstavnik našeg župana Joško Stella, te predstavnici lokalnih vlasti općina Dugi Rat, Podstrana, Društva Poljičana iz Zagreba, grada Omiša te mnogi ugledni gosti Poljičana.

Kako se ovim skupom obilježilo i 1000 godina spomena na Poljica, poljički dekan don Vlade Đuderija blagoslovio je skup.

Posebno dojmljivo bilo je izlaganje Tvrtka Roguljića, profesora povijesti, koji je ustvrdio da je dugu poljičku povijest obilježio visok stupanj državnosti na malom teritoriju i s malim brojem stanovnika.

Osobine dugačke državnosti kroz povijest možda se najbolje ogledaju u tome što Poljičani nisu bili prisiljeni ratovati izvan svojih granica, osim kad su se branili od Turaka.

Sabor je usvojio i novi Statut, a Petar Rodić, stari-novi Veliki Poljički knez, rekao je sljedeće:

– Ovaj izbor znači mi priznanje, ali istodobno nameće obvezu da poljičke projekte predstavimo i u Europskoj uniji. Poljica su doista mala, ali imaju bogatu i vrijednu kulturnu baštinu, koja se treba njegovati i prenositi s koljena na koljeno.

U nedjelju su se Poljičani družili na brežuljku Gradac u Gatima, gdje se vjekovima birao veliki knez (a, kako reče domaćin don Vlade Đuderija, ovo mjesto u novije vrijeme zovu “poljička katedrala”), nazočili svetkovini poljičkog zaštitnika sv. Jure.

Svetu misu predvodio je don Tomislav Bašić, župnik iz Jesenica, u koncelebraciji don Vlade Đuderije, poljičkog dekana, i petnaestak svećenika Poljičkog dekanata, a pjevao je Mješoviti zbor župe sv. Roka iz Jesenica.

U nadahnutoj propovijedi o sv. Juri i njegovu djelu, kao i o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, koji vuče korijene iz Poljica, don Bašić je kazao da ih je kroz život dobro uzimati za primjer.

Izvor: dugirat.com