12. Gatsko kulturno ljeto „Dani Ive Marjanovića” počinje u nedjelju

U nedjelju 30. srpnja 2017. počinje 12. gatsko kulturno ljeto ”Dani Ive Marjanovića”. Ovogodišnje svečano otvaranje će se održati u starom zaseoku Skočibe s početkom u 21:00.
Gatski domaćini iz KUU ”Mosor ” Gata održati će premijeru predstave ”Žaba”.

Žaba je priča o Zeki, razvojačenom branitelju koji boluje od PTSP-a. Proživljena ratna trauma tišti Zeku, nepovratno narušava njegove odnose s najbližima i svrstava ga u galeriju likova koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promjenjivih vrijednosti.
Nakon što izgubi sina u prometnoj nesreći i napusti ga žena, Zeko provodi dane u svojoj brijačnici gdje se bori s duhovima prošlosti. Grga, taksist, njegov prijatelj i suborac, čest je posjetitelj brijačnice. Povremeno navraća i Toni koji je ostao bez posla, kocka i kojem brak također propada. Na Badnju večer, nakon žučne svađe s Grgom i Tonijem, Zeko ostaje sam u brijačnici i donosi odluku koju iznenada promijeni mladi profesor književnosti, dajući Zekinom životu novu svrhu i smisao.
Žaba je suvremena urbana priča o ljudima kakvi smo i sami – nesigurni, ranjivi i ponekad osamljeni, njihovim životima obilježenim kako ratom, tako i osobnim nesporazumima. To je zapravo priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, vremena nerazumijevanja, usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Srećom, izlaz uvijek postoji čak i iz najtežih životnih situacija.

Dubravko Mihanović je zagrebački autor mlađe generacije (1975.) Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu. Tekstovi su mu izvođeni u kazalištima u Splitu, Zagrebu , Zadru, Virovitici, Požegi, Sarajevu i Dublinu. Kao dramatičar debitira 1998. godine predstavom Bijelo u režiji Ivana Lea Leme i izvedbi ansambla HNK Split te iste godine dobiva Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“.

Za dramu Žaba, čija je produkcija u Teatru ITD, 2004. godine nagrađena i Marulovom nagradom te Nagradom hrvatskog glumišta, ponovo osvaja nagradu „Marin Držić“. Istu dramu 2008. godine postavlja i sarajevsko kazalište Kamerni teatar 55 koja s Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi postaje hit s više od 200 izvedbi.
2012. godine njegovu dramu Prolazi sve režira Oliver Frljić u produkciji GDK Gavella. Piše i libreta, kao i scenarije za radijske i televizijske dokumentarne emisije i filmove. Zaposlen je kao dramaturg u GDK Gavella.

30.srpnja 2017.
Skočibe, nedjelja 21:00 sat,- svečano otvaranje, drama “ŽABA“, autor teksta: Dubravko Mihanović, redatelj:Biljana Borovac, izvodi KUU ”Mosor” Gata
04.kolovoza 2017.
Kuvačići, petak 21:00 sat, – večer klapske pisme, klapa Contra
12.kolovoza 2017.
Podgradac, subota 19.30 sat,- Večer Gaćana – večer tradicijskih igara, seoska olimpijada
13.kolovoza 2017.
Svetište Gospe od Smova, nedjelja 20:30 sati, – dječja predstava „TRI PRIČE“ – kazalište Licem u lice – dječja radionica sat vremena prije predstave u 19:30 sati
19.kolovoza 2017.
Trg Sv. Ciprijana, nedjelja 20:30 sati , – večer folklora i klapske pisme, svečano zatvaranje.