Proslava sv. Jure u Gatima 2008

Na gradcu pred oko 2500 vjernika, proslavljen je blagdan svetoga Jure, nebeskog zaštitnika i višestoljetnog svepoljičkog patrona.

Za brojne hodočasnike koji iz svih dijelova nekadašnje slavne Republike već godinama pohode svetište na znamenitom brdu Gradac iznad ušća Cetine euharistijska služba je počela procesijom vjernika, što je uz pjevanje crkvenog zbora iz župe Srijane, Doca Gornjeg i dječjeg zbora iz Trnbusa pred 13 svećenika poljičkog dekanata predvodio don Ante Matešan, župnik Srijana, Doca Gornjeg i Trnbusa …

Piše: Davor Grgat /Slobodna Dalmacija

U nadahnutoj propovijedi don Ante je, među ostalim, istaknuo “kako je sveti Jure živio u vrijeme bezbožnih rimskih careva i nije se dao smesti radosne vijesti i riječi Božje, a mi živimo u vrijeme koje je prožeto hedonističkim načinom življenja, život u kojemu je cilj karijera, novac i moć. To je suprotno putu koji nam jamči Isus Krist. Sveti Jure, nebeski zaštitnik Poljica, dao je svoj život zalažući se za Kristove zakone na zemlji“.

Misno slavlje je završilo blagoslovom puka.

 

U jutarnjim satima na Gradcu se predstavio HKGD Podstrana koji ove godine slavi 100. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja, a snimljen je i dokumentarni film o Poljicima, a nakon toga je poznati fotograf Šime Strikoman napravio milenijsku fotografiju Poljičana.