Priče iz Vukovara u Gatima na Noći kazališta

Ovu subotu na kulturnoj manifestaciji Noć Kazališta umjesto gostiju iz Kolarina sa predstavom “Novela od Stanca” nastupiti će Petar Eranović sa monodramom “Priče iz Vukovara” koju je režirao Trpimir Jurkić.
Ekipa iz Kolarina, naši dragi Dubrovčani su nam morali otkazati zato što se njihova glavna glumica razbolila, a mi joj ovim putem želimo brz oporavak.

Srećom, nakon kratke ali veoma intenzivne potrage za drugom predstavom Petar Eranović je odmah pristao da dođe u goste u Gata i ponovo nam izvede ovu fenomenalnu predstavu.

Ukratko, u subotu u 18:00 imate priliku gledati damaćine KUU “Mosor” Gata i njihovu predstavu “Žaba”, a nakon njih slijedi monodrama “Priče iz Vukovara” i Petar Eranović koja počinje u 20:00.

Priče iz Vukovara

Temelj mladom glumcu u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara – Siniše Glavaševića. Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

Kroz formu riječi, pjesme i pokreta – on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.