12.MOSOR GREBBENING-SPECIAL EDITION

„Tko greben prošao nije, taj utrke vidio nije“

Dragi trail/treking trkači i trkačice

Protekli vikend sa veličanstvenim 6.Imbertrekom, na kojem je sudjelovalo gotovo 550 natjecatelja, krenulo je novo izdanje Dalmatinske Trail Lige koja ove godine u svom kalendaru ima 10 utrka na 10 predivnih dalmatinskih lokacija.

I dok se svi pripremate i prijavljujete za 2. kolo DTL-a, Promina trek kod naših prijatelja i sjajnih domaćina iz Drniša, da vas malo uputimo i u ovogodišnje 12. izdanje klasika HR traila/trekinga, Mosor Grebbeninga.

Kako vidite iz naslova ovogodišnje izdanje Grebbeninga je specijalno izdanje, a u nastavku teksta otkrijte zašto.

SIVONJA kategorija će biti sve ono što ime Grebbening predstavlja, u punom izdanju. Od samog starta na Kliškoj tvrđavi i ulaska u Mosor nakon nekoliko stotina metara, cijelom dužinom planine se ide grebbenom i to redom: prijevoj kod Debelog brda, Plišivac, Konjevod, Ljubljan, Vickov stup, Veliki Kabal, Ljuto kame, Kontejner, Botajna, Kozik, Veli vrh (Studena), Trpošnjik, Rašeljka, Lišnica….te nakon spusta sa Lišnice, na prijevoju iznad Zvečanja krećemo stazom prema Docima iznad Ostrvice, odakle se stazom spuštamo u zaseok Prvinčiće u podnožju Mosora (Čišla). Od Prvinčića prema cilju nas vodi kombinacija starih puteva i makadama te zadnjih par stotina metara asfaltom do cilja kod Doma kulture u Gatima. Velika promjena vas očekuje kod planinarske kuće Trpošnjik gdje smo istrasirali i očistili posljednjih 3,5km starog grebenskog lugarskog puta koji do sada nisu bili u funkciji te po prvi puta utrka ide preko vrhova Veli vrh (Studena) i Rašeljka.

Ovogodišnji Grebbening Sivonja će svakako opravdati titulu terenski najteže utrke u Hrvatskoj i okolici, jer kakvu titulu dati utrci koja u svojih 37 km dužine ima samo 2% asfalta/betona, a čak 88% poznatog mosorskog krša, uglavnom grebenskom stazom. Jer ako je Velebit tata HR traila/trekinga, onda je Mosor mama koja drži tri ćoše kuće ;).

Naravno, svi natjecatelji koji prođu Sivonju dobijaju diplomu i titulu „Mosorski Sivonja“, osim onih koji su to već ostvarili ;).

TOVAR kategorija se nakon 9 godina vraća u Sitno Gornje odakle će biti start. Nakon starta se ide direktno prema planinarskom skloništu Kontejner te preko Botajne, Kozika, Velog vrha (Studena) i Trpošnjika u Gata. Što reći o stazi koja ima 94% Mosora?

PULE kategoriju smo ove godine skratili i prilagodili šetačima i početnicima u ovom predivnom sportu. Iako se ne dira Mosora vjerujemo da ćete uživati u stazi koja prolazi južnim obroncima Mosora i starim napuštenim putevima i zaseocima.

DJEČJA UTRKA će i ove godine, kao i protekle dvije, biti vrhunac Mosor Grebbeninga. Isto mjesto, ista staza i vjerujemo 150 mališana spremnih odraditi svoj mini Grebbening.

Prijave su u tijeku već neko vrijeme i možeti ih obaviti na stotinka.hr

Sve informacije o utrci, dužinama, usponima, terminima, startninama…. možete pronaći ovdje.

Pozdrav i vidimo se na 12. Mosor Grebbeningu

Grebbening tim