SVJETSKI UGLEDAN POVJESNIČAR-OSMANIST U POLJICIMA

Redoviti posjetitelji naše internetske i fb-stranice znaju da smo u više navrata pisali o jednom od najpoznatijih povjesničara osmanista – prof. dr. Michaelu Ursinusu, profesoru emeritusu i dugogodišnjem predavaču i profesoru islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu, te presjedniku Međunarodnog udruženja osmanista (CIÉPO).

Poljičanima i štovateljima poljičke baštine godi spoznaja da je prof. Ursinus iskazao veliko zanimanje za osmanske dokumente vezane za Poljica. Naime, Poljica su bila u sastavu Osmanskog carstva od 1540. do godine 1699. No razdoblje osmanske vlasti u Poljicima do sada je vrlo slabo istraženo. Razlog tome leži u činjenici što u Hrvatskoj postoji vrlo mali broj stručnjaka koji su u stanju čitati i analizirati osmanske dokumente. Zato nas je obradovala spremnost prof. Ursinusa da se prihvati istraživanja osmanskih dokumenata koji potječu iz Poljica ili se odnose na Poljica.

Zbog toga će prof. Ursinus i osobno posjetiti Poljica u utorak 25. rujna ove godine kako bi pregledao dio arhivske građe na terenu, obišao povijesno značajne lokalitete te održao javno predavanje o poljičkim dokumentima iz osmanskog razdoblja. Domaćin prof. Ursinusu bit će Povjerenstvo za poljički arhiv pri Savezu za Poljica.

Spomenuto javno predavanje na temu „Pravni i društveni odnosi u Poljicima u 16. i 17. stoljeću u svjetlu otomanskih dokumenata“ održat će se u utorak 25. rujna 2018. u 19.00 sati u dvorani Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

preneseno s Poljica.hr