100 godina kulturnog amaterizma u Gatima

U povodu 65. godina rada te stote obljetnice izvođenja prve dramske predstave u Gatima, kulturno-umjetnička udruga Mosor, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatskog sabora kulture, objavila je monografiju “100 godina amaterskog kazališta u Gatima” koja će biti predstavljena u hotelu Plaža u Omišu, 15. prosinca 2019. godine (nedjelja) s početkom u 17:30 sati.

Osim predstavljanja monografije, glumci će u tradicionalnim poljičkim nošnjama odigrati dvadesetminutnu predstavu “Biranje kneza” koja prikazuje kako su u davnim vremenima Poljičani birali svoje vodstvo.

Kazališni amaterizam u Gatima je počeo dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je župnik u Gatima bio don Stipe Kaštelan iz Zakučca. On je tada napisao tri drame iz povijesti Poljica, a pod njegovim je vodstvom odigrana i prva predstava “Rasulo Poljica” (23. 04. 1919.). Ta, ali i ostale dvije drame su se izvodile u različitim vremsnkim odmacima cijelo stoljeće.

S kontinuiranim radom KUU „Mosor“ Gata počeo je 1954. godine. U dugoj povijesti dramskog amaterizma s predstavama koje govore o prošlosti Poljica i Poljičke republike, kako u bivšoj državi (SFRJ) te samostalnoj Hrvatskoj, udruga je sudjelovala na brojnim državnim smotrama kazališnog amaterizma na kojima su osvojene brojne nagrade. Društvo je godinama vodio poznati splitski glumac pokojni Ivo Marjanović. Posljednjih godina igraju se i suvremene dramske predstave koje režiserski potpisuje Trpimir Jurkić.

Rad udruge danas se odvija u dvije sekcije – dramskoj i folklornoj. Organizatori su niza kulturnih događanja, poput Gatskog kulturnog ljeta – Dani Ive Marjanovića. Kroz dugogodišnji rad društva gotovo da nema osobe iz mjesta koja barem jednom nije bila dio neke predstave. U folklornoj sekciji sudjeluje preko 60 folkloraša – uglavnom djeca do 7 do 20 godina koja dolaze iz svih mjesta Srednjih poljica, a u posljednje vrijeme i šire.

U 2019. godini Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljali su na 3 državne smotre folklora i dramskog amaterizma. Riječ je o državnoj smotri izvornog folklora – Vinkovačke jeseni te o državnom festivalu dječjeg folklora u Kutini gdje su i osvojili prvo mjesto. Dramska sekcija je s predstavom „Testament“ nastupila na državnoj smotri kazališnih amatera u Vodicama.