Izvještajna skupština KUU “Mosor” Gata

IZVJEŠTAJ O RADU KUU ,,MOSOR” GATA ZA 2019. GODINU

REDOVNA SKUPŠTINA
23. veljače 2020. god.

Iza nas je jedna izuzetno uspješna godina. Vjerujem da su svi prisutni poprilično upoznati sa radom u protekloj 2019. godini ali pokušat ćemo u kratkim crtama reći što smo to radili. Kao što znate rad udruge podijeljen je u dvije sekcije, dramsku i folklornu, koje su obje tijekom prošle godine intenzivno radile.

DRAMSKA SEKCIJA
– Testament: I u 2019 god. nastavili smo izvoditi našu komediju
„Testament“ pa je tako izvedena u Jesenicama, Svetom Filipu i Jakovu, na Raosovim večerima u Medovu Docu, Drnišu i Dugom Ratu. Sa „Testamentom“ smo nastupili na županijskoj smotri kazališnih amatera koja se održala u Kaštelima, gdje je dobila nagradu za najbolju predstavu. Osim te nagrade Božidar Borovac osvojio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, Zdravko Proso za najstarijeg glumca, a predstava je osvojila nagradu za najbolju scenografiju te se plasirala na državnu smotru u Vodice koja se održala u svibnju.
Na državnoj smotri u Vodicama naši glumci Božidar i Ivica Borovac nominirani su (među 3) za najbolju glavnu mušku ulogu i najbolju sporednu mušku ulogu.

– Žaba: Nakon premijere 2017. god. predstavu Žaba nastavili smo izvoditi i u 2019 godini. Već na početku godine smo je izveli u Podgori.
– Sa Biranjem kneza također smo bili aktivni. Tako smo ga izveli prilikom proslave 100 godina kazališnog amaterizma u prosincu. Izvodili smo ga i u skraćenoj verziji prema potrebama i zahtjevima organizatora događanja na kojima smo sudjelovali, za potrebe raznih snimanja emisija (HRT) i slično.

Bilo je tu još dosta kontakata i potencijalnih gostovanja koja smo, nažalost, iz raznoraznih razloga morali uz zahvalu odbiti. Od davnina je KUU „Mosor“ prepoznata kao vrlo kvalitetna amaterska dramska grupa koja je do danas zadržala visok nivo igranja predstava – sukladno tradiciji iz najranijih vremena.
Isto tako možemo s ponosom reći da smo u Gatima ugostili Splitsko ljeto – na otvaranju dana Ive Marjanovića imali smo priliku gledati predstavu „Ol smo za jedan dan“ u izvedbi HNK Split. Ugostili smo i češko folklorno društvu iz grada Opave koji su nam uzvratili posjet te smo u rujnu gostovali u Češkoj.
U prosincu smo organizirali proslavu dvije velike obljetnice:
– 65 godina od osnivanja i kontinuiranog rada KUU „Mosor“ Gata te
– 100 godina od praizvedbe prve dramske predstave u Gatima ( predstava “Rasulo Poljica“ koju je napisao tadašnji župnik u Gatima don Stipe Kaštelan).
Tim povodom izdali smo i monografiju „100 GODINA DRAMSKOG AMATERIZMA U GATIMA“. Pokrovitelji izdanja monografije bili su Ministarstvo kulture RH i Hrvatski sabor kulture. U hotelu „Plaža“ u Omišu okupilo se preko 300 uzvanika (bivši i sadašnji članovi…)
U tehničkom smislu smo također napravili značajne iskorake, pa smo tako u suradnji sa Gradom Omišem uredili prostore iza pozornice (sanitarni čvor) te smo izradili 3 garderobna ormara te sada imamo adekvatnu garderobu. Također u suradnji sa Gradom Omišom su u tijeku radovi izrade nove proširene pozornice (zamjena starih greda, hidroizolacija) U planu je daljnje uređenje prostora sale, obnova rasvjete, elektroinstalacija…

FOLKLORNA SEKCIJA
U proteklom razdoblju Udruga je sudjelovala na mnogim smotrama i gostovala diljem Lijepe Naše. Možemo slobodno reći da u SD županiji nije bilo značajnijeg folklornog ili kulturnog događanja, manifestacije, a da mi nismo sudjelovali u programu. Djeca već dulje vrijeme intenzivno vježbaju i imaju redovite probe dva puta tjedno. U folklornoj sekciji u stalnoj postavi je oko 60 djece, raduje nas što se u protekloj godini radu priključilo dosta mlađih članova. Voditelji folklorne sekcije su: Tomislav Jerčić, Nina Jerčić i Katarina Bušić. Djeca su iz Naklica, Gata, Čišala, Gornje i Donje Ostrvice, Zvečanje, Smolonja, Seoca, Srinjine i Slime.

Djeca stalno održavaju gatsko kolo i domaće igre, ali uče i plesove te kola cijele RH. Tako smo u protekloj godini naučili Ražanačko kolo, Ličko kolo, djeca stalno plešu stare splitske plesove, Vrličko kolo, plesove Međimurja i Zagorja.
Gđa Vesna Proso nastavlja sa šivanjem nošnji za potrebe KUU „Mosor“.
Obnovio se plašt od vojvode, obnavlja se plašt i kapa od kneza i kupila se muška splitska nošnja.

Zabilježeni su nastup na Vinkovačkim jesenima kao predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, a vrhunac uspješne folklorne 2019. godine bio je u listopadu kada su naša djeca (uzrast od 10-14 godine) na državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini osvojili prvo mjesto.

Sudjelovali smo na raznim županijskim i državnim smotrama i događajima pa ću ih nabrojiti .

1 Žaba Podgora
2 Noć muzeja Gata
3 Seminar Otočac
4 Testament Dugi Rat
5 Folklor i knezovi Otkrivamo Hrvatsku
6 Seminar Dugopolje
7 Testament Smotra SDŽ, Gata
8 Nastup za Društvo Poljičana Omiš
9 Turneja Subotica
10 Jurjevo (Stand up comedy) Gata
11 Smotra Kaštela
12 Dan Grada Omiš
13 Dječje igre mladih Split
14 Državna smotra dramskih amatera Vodice
15 Dolazak nogometne reprezentacije Omiš
16 Seminar Split
17 Županijska smotra folklora Trilj
18 Smotra dječjeg stvaralaštva Solin
19 Zaplešite s Jadrom Solin
20 Cvelferija Vrbanja
21 Folklor Murter
22 Folklor Makarska
23 Testament Medov Dolac
24 Testament Drniš
25 Mlada Misa Tugare
26 Testament Jesenice
27 DIM (6 večeri) Gata
28 Testament Filip i Jakov
29 Folklor Borići, Omiš
30 Nastupi (4 nastupa) Češka
31 Vinkovačke jeseni Vinkovci
32 Komemoracija Branka Šegovića Split
33 Festival dječjeg folklora Kutina
34 DUT Omiš
35 Kazališni seminar Vodice
36 Radionice u OŠ Josip Pupačić Omiš
37 Dani kruha Čišla
38 Noć kazališta Gata
39 Proslava 100 godina kazališnog amaterizma Omiš
40 Folklor Dugi Rat
41 Božićna radionica Gata
42 Advent Gata

Vjerujem kako je svima jasno da Udruga zaista aktivno i angažirano radi te da promovira prvenstveno naše kolo i poljičku baštinu gdje god dođe.

Tijekom godine, KUU je uz pomoć Gaćana organizirala 12 događanja u Gatima.
Tijekom cijele godine nas podržavaju Gaćani i Gaćanke, roditelji folkloraša koji nam šiju nošnje i košulje, DVD Gata i razne kulturne udruge sa ovoga područja, kao i mnogobrojni sponzori od prvenstveno naših mještana do raznih firmi, obrta i drugih.
Vjerujemo kako smo svi svjesni da Udruga svojim radom ispunjava glavnu zadaću, a to je promocija poljičkih vrijednosti i tradicijske baštine.

Hvala na pozornosti.