Solistički koncert ,,Željana Jerić i prijatelji” i izložba rukotvorina Ante Baučića

10. Gatsko kulturno ljeto
,,Dani Ive Marjanovića” 2015.

5. kolovoza, 21 sat, Sv. Ciprijan
Solistički koncert ,,Željana Jerić i prijatelji”, izložba rukotvorina Ante Baučića

Postoji li ljepši našin proslave hrvatskog državnog praznika koji slavi i časti sve ono najplemenitije iz bliske hrvatske prošlosti sazdano u riječima: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, nego upriličenim koncertom djevojke, kćerke hrvatskih branitelja?!

Upravo jedan takav koncert klasične glazbe pod nazivom ,,Željana Jerić i prijatelji” održan je u sklopu ovogodišnjeg Gatskog kulturnog ljeta u crkvi sv. Ciprijana. Imali smo priliku uživati u izvrsnim interpretacijama vrlo zahtjevnih djela mlade umjetnice Željane Jerić koja iako živi u Omišu, svoje korijene vuče iz Gata i Smolonja, srednjopoljičkih sela. Koncert je trajao skoro šezdeset minuta koje su prohujale u hipu, a komentari publike su bili prepuni oduševljenja i hvalospjeva.

Izložba rukotvorina svestranog umjetnika, gatskog zeta, gospodina Ante Baučića iz Borka, plijenila je pozornost svih prisutnih. Neobična tehnika, zanimljivi motivi, preciznost obrade i strpljivost koja je utkana u svako djelo sve prisutne je ostavila bez daha. Razgledavanje se odvijalo dugo, tiho, s punim poštovanjem djela koja nastaju prvo u čovjeku da bi se poslije danima u mukotrpnom radu, slaganju rađala u rukama umjetnika.

Posjetitelja je bilo upravo onoliko koliko treba da jedno ovakvo intimističko druženje bude i doživljeno. Sedamdesetak ljubitelja raznolikih kulturnih sadržaja imalo je priliku uživati u programu, ali i ljepotama stare crkve sv. Ciprijana, Povijesnom muzeju Poljica, spomeniku popu glagoljašu i katunima i mnogočemu, a sve to na jednom mjestu.

Galerija slika

Piše: Nikolina Radmilo Pivčević