Ženski balotaški turnir – Gata 2015.

Nakon što su nas razmazile kvaliteton organizacije prethodne 4 godine i ove godine se jedva čeka ŽENSKI TURNIR U BALOTAMA – GATA 2015.
Pravila standardna, ko prije do dvi partije u 13 punata. Sudjelovati mogu ženske osobe iz Gata sa pridruženin članon koji ne mora biti iz Gata.
Poučeni dosadašnjin iskustvon očekiva se veliki interes i on nije izosta. Bilo je prijavljenih žena od Dubrave, Omiša pa do Smolonja (možda i dalje ali nisan sve uspija povatat). Sponzore nisi triba zvati, sami su se javljali.
Nakon početnih priprema turnir je moga početi.

Mala digresija. Gaćankama su mali trn u oku Dubrovke jer je u dosadašnja 4 turnira svaki put pobjeda odlazila u Dubravu (druga partnerica ili prva kako se uzme je bila iz Gata) pa se nekako nadalo da će ove godine pobjeda ići negdi drugo.
Jedini problem je bija što niko nije ima pojma ko bi ih moga dobiti jer su Zorica i Tanja (sad) najbolje, a olakotna okolnost je bila što nije bilo Antonije i Jelene, dva puta osvajale turnir.

Ukupno 22 para su se prijavila. Prijavile su se sve cure koje misle da mogu baciti balotu na drugu stranu terena, a bome i nekoliko onih koje to ne misle.
Jasno iz Nokine kuće se prijavilo sve što može hodati, ne računajući babu Zorku (njoj je teren premalen, ona bi plesala), a Sanja je pobigla mužu iz Zagreba da bi mogla igrati.

I turnir je moga kreniti.
Nije se biralo, igralo se majka protiv ćeri, sestra protiv sestre, baba protiv unuke ali niko nikome nije popušta.
Do četvrtfinala nije bilo iznenađenja, naime kako svako svakog može pobijediti tako nema ni iznenađenja.
Onda je doša možda i najvažniji susret turnira. Baren je tako izgledalo u Gatima. Selo je bilo u izvanrednom stanju, pripreme na sve strane, sređivanje terena malo bolje nego inače, a publika je došla uz teren više od ure prije početka, svako je vata najbolju moguću poziciju, a oko 8 su se pojavile i one. S jedne strane Tamara i Đeni, a s druge strane Zorica i Tanja (prošlogodišnje pobjednice).
Nakon srdačnih pozdrava sa figan u džepu, susret je moga početi. Prva partija je okončana prije nego što je počela, jer da je bilo moguće Tamara i Đeni bi balote bacale u susjedni zog kako im je išlo. 13:2, a ova dva su poklonjena.
Druga partija je krenila i malo, pomalo stvari su se okrenile, Đeni je valjala odlično, Tamara je bila najbolja kad je bilo najpotribnije i dolazi se do vodstva od 9:8. Tada Đeni povlači bulin, u gumi su se uvaljala 4 punta i imamo 1:1 u partijan.
Ulazi se u treću, navijanje poprima Torcidine decibele, cure igraju u transu, punat na jednu pa punat na drugu stranu. Ipak malo pomalo Tamara i Đeni se odvajaju, vode 12:8 i fali im jedan punat. Nakon 4 sata igre i tamo negdi iza ponoći osvajaju i taj jedan punat i one su svoj turnir osvojile. Tolika je bila želja dobiti.

Druge polufinalistice su Ana Marčić i Zorica Marčić, Ana Jerić i Miljana Lučić i Antonela Križanac i ćer. U prvom polufinalu Ana i Zorica 2:1 u partijama pobjeđuju Tamaru i Đeni (u vrlo napeton i izjednačenon dvoboju), a Ana i Miljana uvjerljivo ulaze u finale (2:0).

Dan finala je doša, kolači su se napravili, šampanjac se oladija i čekalo se ko će šampanjac otvoriti, a organizatorice ništa ne prepuštaju slučaju, tako da za suca stavljaju mjesnu vlast (Radmilo).

U prvoj partiji, nakon puno borbe ipak malo kvalitetnije igraju Ana i Zorica i vode 1:0. Druga partija je bila pobjednička parada, Ana i Miljana se nikako nisu mogle približiti i zaprijetiti. Na kraju zaslužene pobjednice su Ana i Zorica. Na početku turnira to nije niko očekiva, na kraju turnira zasluženo. Najbolje su bile kad je bilo najvažnije.

Sudac je bija objektivan, a organizatorice fantastične.

Podilile su se nagrade, navalilo se na kolače, sok, pivo i sve ostalo što su nam organizatori priredili. Muzika je svirala do dugo u noć, a tamo negdi prid samo jutro spustija se zastor na ovogodišnje gatske sportske dane Podgracem.

Galerija slika

Rezultati:
1. kolo

ANICA BOROVAC I DIJANA PIVČEVIĆ POBIJEDILE SU LUCIJU OČASIĆ I IVANU KUVAČIĆ
NEVENA KRIŽANAC I NELA KRIŽANAC POBIJEDILE SU INES BOROVAC I SMILJU KOVAČIĆ
ANA JERIĆ I MIJANA LUČIĆ POBIJEDILE SU ANKICU VUKOVIĆ I MAJU LELAS
IVANA VITAIĆ I ADELA MEKINIĆ POBIJEDILE SU ANITU PIVČEVIĆ I MARIJANU KORDUN
ANTONIA VUKOVIĆ I IVANA BURAZIN POBIJEDILE SU DALIBORKU NIKOLIĆ I ZDRAVKU ŠODAN
VERICA MEKINIĆ I MARIJA SOVULJ POBIJEDILE SU MATIJU I VANJU BAUČIĆ
ĐENI ŽULJEVIĆ I TAMARA OČASIĆ POBIJEDILE SU MARIJU ČOVIĆ I NELU KRIŽANAC
GORDANA OČASIĆ I ANĐELKA RADOSTIĆ POBIJEDLIE SU BRUNU KOS I KRISTINU KVESIĆ
DENISA MRAVIČIĆ I SILVIJA MRKONJIĆ POBIJEDILE SU LUCIJU ŽULJEVIĆ I LARU BEOVIĆ
ANA MARČIĆ I ZORICA MARČIĆ POBIJEDILE SU KLARU I TINU MARČIĆ
ZORICA BAŠIĆ I TANJA KOMIĆ POBIJEDILE SU KATU MEKINIĆ I IVANU PIVČEVIĆ

Međukolo
ANA MARČIĆ I ZORICA MARČIĆ POBIJEDILE SU IVANU VITAIĆ I ADELU MEKINIĆ
NEVENA KRIŽANAC I NELA KRIŽANAC POBIJEDILE SU VERICU MEKINIĆ I MARIJU SOVULJ
ĐENI ŽULJEVIĆ I TAMARA OČASIĆ POBIJEDILE SU GORDANU OČASIĆ I ANĐELKU RADOSTIĆ

Četvrtfinale
ĐENI ŽULJEVIĆ I TAMARA OČASIĆ POBIJEDILE SU ZORICU BAŠIĆ I TANJU KOMIĆ
ANA MARČIĆ I ZORICA MARČIĆ POBIJEDILE SU ANTONIU VUKOVIĆ I IVANU BURAZIN
ANA JERIĆ I MIJANA LUČIĆ POBIJEDILE SU DENISU MRAVIČIĆ I SILVIJU MRKONJIĆ
NEVENA KRIŽANAC I NELA KRIŽANAC POBIJEDILE SU ANICU BOROVAC I DIJANU PIVČEVIĆ

Polufinale
ANA MARČIĆ I ZORICA MARČIĆ POBIJEDILE SU ĐENI ŽULJEVIĆ I TAMARU OČASIĆ
ANA JERIĆ I MIJANA LUČIĆ POBIJEDILE SU NEVENU KRIŽANAC I NELU KRIŽANAC

Finale
ANA MARČIĆ I ZORICA MARČIĆ POBIJEDILE SU ANU JERIĆ I MIJANU LUČIĆ

Piše: Josip Radmilo