Proslavljen je blagdan sv. Jure – 2009

Piše: Josip Radmilo

U nazočnosti oko 3000 vjernika na Gradcu, povijesnom brežuljku kod Gata, proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika svetoga Jure, višestoljetnog svepoljičkog patrona.

Svetu Misu uz svećenike Poljičkog dekanata predvodio je župnik župe Svetog Roka iz Jesenica don Nenad Čondić, uz dekana Poljičkog dekanata don Vladu Đuderiju. Za vrijeme mise pjevao je zbor iz Jesenica.

 Ove godine proslavu su uveličali predsjednik hrvatskog sabora  Luka Bebić, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, omiški gradonačelnik Ivan Škaričić te još brojni  uzvanici. 

 Za brojne hodočasnike koji iz svih dijelova nekadašnje slavne Republike već godinama pohode svetište na znamenitom brdu Gradac iznad ušća Cetine euharistijska služba je počela procesijom vjernika.

 Nakon završetka misnog slavlja članovi KUU ‘Mosor’ Gata su izveli uprizorenje ”Biranja Kneza” nakon čega je g. Bebić izjavio da je ovo jedan sjajan prikaz stvaranja demokracije u Poljičkoj Republici. I da su Poljica imala pravni sustav koji je poslužio kao primjer mnogima kako se odnositi prema svojim mještanima.

Cijelu izjavu poslušajte ovdje.

Na pitanje novinara koliko je upoznat sa namjerama gradnje Povijesnog muzeja Poljica predsjednik sabora Luka Bebić je izjavio  da je sabor pokrovitelj te ustanove  i da su Poljica zaslužila takvu ustanovu.  Taj Muzej i cijelo bogatstvo toga kraja je ne samo bogatstvo Poljica nego cijele Hrvatske.

Cijelu izjavu poslušajte ovdje.
 
Nakon misnog slavlja g. Bebić je obišao poljički muzej i iskopine stare ramokršćanske crkve gdje se upisao u knjigu gostiju.