Izborni sabor Društva Poljičana

U prepunoj dvorani Doma kulture u Gatima, održan je Izborni sabor Društva Poljičana, kojemu su nazočili brojni uglednici i gosti.

Nakon izvješća i diskusije o prošlogodišnjem radu, u kojem je pored ostaloga konstatirano kako je Društvo gostovalo na Zagrebačkom velesajmu, gdje je između ostalih poljičkih pbičaja promoviralo i poljički soparnik, kako bi se zaštitilo njegovo zemljopisno porijeklo i tradicije pripreme. Ostvareni su dobri kontakti sa Ministarstvom Kulture pogotovo pri uređenju crkvice Sv. Andrije na Obliku. U izboru Malih knezova, a biraju se dvoje, kandidati su ovoga puta bili: Tomislav Aljinović iz Žrnovnice, Miro Car iz Podstrane, Ante Markičević iz Tugara i Ante Radovčič iz Kostanja, a izabrana su dvojica posljednja, dok Veliki knez Petar Rodić nije imao pravog protukandidata, pa mu je Sabor produžio mandat za godinu dana. Za rizničara Društva izabran je Nedjeljko Mišerda.

U kulturnom programu nastupili su; Klapa „Lišnjak“, Srinjine, ženska klapa „Ješka“ – dječja klapa „Jidro“ iz O.Š. „Jesenice“, i KUD Srijane sa diplarcem Goranom Mikas, te Jaroslav i Hristina Borut iz Ukrajine.

Izbornom saboru Društva Poljičana nazočili su: počasni mađarski konzul Ivo Staničić, voditelj Jadranskog sajma u Neumu Miro Arapović, (Društvo Poljičana izlagati će u Neunu do mjesec dana), župan i dožupan Splitsko dalmatinski Ante Sanader i Luka Brćić, gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, bivši načelnik i donačelnik Dugog Rata, Jerko Roglić i Domagoj Vuković kao i predstavnici Društva Poljičana iz Zagreba na čelu s drom Ivanom Kuvačićem, predstavnici Alkarskog društva Sinj, te udruge „Omiška stina“, kao i Andrija Limić, Poljičanin iz Ukrajine, (čiji su preci prije 500 godina pred najezdom Turaka iselili iz Poljica i nastanili se u Ukrajini, te brojnih svećenika na čelu s poljičkim dekanom Vladom Đuderijom.