Dalmatinski trail i treking postaje brend

Zaljubljenici u trail i treking, sve popularniji sport koji privlači i profesionalne sportaše, ali i rekreativce, te cijele obitelji, iduće godine dobit će jedinstvenu utrku koja će povezati cijelu Dalmaciju, odnosno njezine najatraktivnije dijelove obale i zaleđa.

Organizatori trail i treking utrka s području Dalmacije među kojima su splitski klub PEU Gata, TTK Strka, Udruga Jesenice, PD Imber i TZ Grada Omiša, udružili su snage i povezali se kroz novu udrugu Dalmacija trails kako bi ovdje stvorili jednu veliku utrku međunarodnog značaja, sličnu poznatoj utrci 100 milja Istre. Riječ je o društvima koje imaju iskustva u ovoj outdoor ponudi poput organizacije Mosor Grebbeninga, Jesenice Trekinga, Imbertreka, Biokovo Vertikale i Vele Strke, kao i trail lige na Marjanu.

– Prvi Dalmacija Ultra Trail održat će se od 21. do 23. listopada 2016., sa četiri dužinske kategorije: oko 160 km, 100 km, 60 km i 20 km. Start i cilj najduže kategorije i cilj svih ostalih kategorija bi bio u Omišu, staza od 100 km krenula bi iz Solina, Kaštela ili Klisa, ona od 60 km iz Makarske, Baške Vode ili Brela, te ona od 20 km iz Dugog Rata. Sudionici utrke proći će kroz mnoge gradove i općine Dalmacije poput Omiša, Dugog Rata, Podstrane, Splita, Solina, Kaštela, Klisa, Zadvarja, Baške Vode, Brela i planinama Kozjakom, Mosorom, Biokovom i Omiškom Dinarom – kazao nam je Marko Herman iz TTK Strka, jedan od organizatora koji s prijateljima proteklih mjeseci trasira buduće staze, traži sponzore, animira jedinice lokalnih zajednica koje bi se uključile u ovo događanje koje promovira Dalmaciju kao regiju idealnu za ovakvu vrstu aktivnosti i turizma, a uostalom, može poboljšati i turističku ponudu u posezoni.

– Cilj je da utrka bude prepoznatljiva u cijeloj Europi i da privučemo od 800 do tisuću natjecatelja ukupno u svim kategorijama. Utrka bi donosila i kvalifikacijske bodove za najjpoznatiju svjetsku utrku Ultra Trail du Mont Blanc – najavljuju organizatori.

Izvor: adrenalin.hr