Poplava u Omišu

Prvog dana lipnja naše je područje zahvatila jaka kiša pa je u nekim mjestima palo kiše više od prosjeka za cijelo ljeto. Za to je zaslužna ciklona INES, plitka ciklona koja se tijekom dana, a  bio je ponedjeljak, postupno premještala iz srednjeg Sredozemlja prema Jadranu s pripadajućim frontalnim sustavom.

Zbog ove ciklone Dalmacija je bila uvjerljivo najkišovitije područje u Hrvatskoj, ali i u Europi! Tako su primjerice u Imotske pale čak 144 litre kiše po metru četvornome u 24 sata. 

Nažalost točne podatke za naš grad OMIŠ nemamo. No kako to obično biva, u Omišu  je došlo do poplave i voda je prodrla u podrume, kafiće, prodavaonice, restorane,  crkve i stanove. Kante, metle i krpe za prikupljanje vode bili su glavni jutarnji rekviziti svih stanovnika starog dijela Omiša. U tom dijelu grada je  mješoviti sustav odvodnje  što znači da se zajedno u istu cijev  prikupljaju  i odvode otpadne ( fekalne )  i oborinske vode.

 Problem jednim dijelom leži u kvaliteti istog sustava, a drugim dijelom na održavanju sustava i onima koji su za to zaduženi.

I dok oni spavaju građanima pomažu  vrijedni  vatrogasci koji su veći dio poslijepodneva i cijelu noć proveli na  terenu,  ispumpavali vodu iz objekata ali nažalost nije bilo mnogo pomoći.

Na terenu je bilo četrdesetak vatrogasaca iz Omiša, Gata, Kučića i Dugog Rata, uglavnom dobrovoljaca. To podrazumijeva da za cijelu noć provedenu na kiši i zarađenu prehladu neće dobiti ni jednu banicu.

S druge pak strani, kako nama kažu naši vatrogasni izvori, djelatnici gradskog komunalnog poduzeća VODOVOD su (ko pametni) dobro procijenili i cijelu noć prespavali.

 

 

Pojavili su se tek ujutro kad je kiša stala pa se voda i sama počela povlačiti. O problemima na koje su vatrogasci nailazili, a posebice na katastrofalno stanje odnosno začepljenje većine šahti, njihovi šefovi javno ne žele govoriti.

 

Tko je kriv vatrogascima što imaju plastično rečeno ”budale za šefove” i što ih oni zovu da spašavaju ljudima imovinu dok oni koji su za to plaćeni lijepo spavaju.