Poljičani poštovani na Gracu proslavili ‘Jurjev danak’

Poljičani poštovani, od svih sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak doša… zapjevala je klapa Pasike iz Kostanja na početku ovogodišnjeg misnog slavlja u čast svetog Jure, zaštitnika Poljica, na oltaru pokraj istoimene crkvice na povijesnom brdu Gradac ponad Gata.

Prije početka svete mise kulturno umjetnička udruga ”Mosor” Gata je izvela predstavu Biranje kneza autora don Stipe Kaštelana.

Više stotina vjernika okupilo se sa svih strana nekad slavne Poljičke knežije kako bi s poljičkim sinom, vojnim biskupom Jurom Bogdanom proslavili nebeskog zaštitnika, kojem se Poljičani stoljećima utječu moleći ga Božji blagoslov za svoja polja i blago, mora i planine kojima je opasan kraj omeđen rijekama Žrnovnicom i Cetinom, koji od davnina uređuje svoje odnose poštovanim Statutom poljičkim.

Nazočne svećenike, vjernike, predstavnike Društva Poljičana s Prika, čelnike gradova i općina među kojima se rascjepkana Poljica, pozdravio je domaćin i organizator slavlja, poljički dekan i župnik Gata don Vlade Đuderija. Biskupu Bogdanu na početku mise darovan je kip Svetoga Jurja koji s konja probada zmaja, kako bi biskup u svome uredu u Vojnom ordinarijatu na Ksaveru imao trajan spomen na ovaj događaj.

Biskup Bogdan govorio je o Poljičanima i njihovoj tradiciji i vjeri u Boga koja ih je održala kroz stoljetne kušnje.

– Ova crkvica sv. Jure mučenika na Gradcu pripovijeda nam povijest naših predaka, naših dičnih i poštovanih Poljičana. Ona ujedinjuje u sebi sve ono čime su se oni ponosili, ono što ih je resilo i što im je davalo snagu za život. Mogli bismo reći da su to „poljičke krjeposti“: vjernost, ustrajnost, hrabrost i požrtvovnost – kazao je mons. Bogdan.

Na kraju propovijedi vojni je biskup spomenuo kako je ova godina u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena očevima, te ih potaknuo da sa svojim suprugama budu svojoj djeci prvi vjerovjesnici u obitelji.
Misno slavlje na Gracu završeno je biskupskim blagoslovom i himnom “Lijepa naša domovina”

Galerija slika

Izvor: Slobodna Dalmacija